Kort geleden was mijn Surinaamse collega jarig, Ruth. Speciaal voor haar verjaardag had zij haar moeder authentieke Surinaamse cakes laten bakken. Niet dat zij zelf niet kan bakken, maar we hebben het hier wel over Ingris Boroe; een Surinaamse, Engelse cake. Wie nog nooit Ingris Boroe heeft gegeten.. een gemis! Ik leef al een tijd in de vooronderstelling dat de Hummingbird Bakery tot nu toe het meest luchtige cakerecept heeft, maar inmiddels weet ik beter. Werkelijk, deze cake is luchtiger dan de beste fluweelachtige cake en zachter dan de luchtigste brioche.
![]() |
Ingris Boroe |
Zachte cake
Voor weer een andere collega en mij riep het direct de nodige vraagtekens op. Is het gemaakt in de magnetron, zoals sommige Indonesische cakes? Zitten er juist heel veel eieren in? Heel lang gebakken op een lage temperatuur? Het meest opvallende aan de cake is, behalve dat het zo lekker weghapt, dat het totaal geen harde randjes heeft. Geen donkere verkleuringen, geen krokante korstjes, hoe kan dat?
Recept
Het geheim van het beslag met 10 eieren, 10 eetlepels suiker, 10 eetlepels bloem, 10 eetlepels boter en 2 eetlepels vanille essence zit hem in het kloppen. Dus terwijl ik deze blog schrijf, staat mijn Kitchenaid al zo’n 25 minuten te draaien. Tussendoor kijk ik even en hoop ik dat de kom niet overstroomd. Hoe je 1 eetlepel boter meet? Zie de foto hieronder. Voor het gemak heb ik het gewogen, 200 gram margarine. Andere soorten boter kunnen ook, maar ik gebruik plantaardige margarine zodat mr. Pi het straks ook kan eten.
![]() |
links: 1 eetlepel boter, rechts: beslag van 10 eieren en 10 el suiker |
Beslag Ingris Boroe
De bereiding, het lijkt vrij simpel, maar ook volgens mijn Surinaamse schoonzusje is het geen foolproof recept en zijn er vele factoren die het slagen van de cake beïnvloeden. Ik wil graag een poging wagen en gebruik een recept voor Ingris Boroe van een site met Surinaamse recepten via mijn schoonzusje; sranangkukru.net. Behalve zoete baksels vind je er ook recepten voor visgerechten, drankjes, hoofdgerechten en meer.
Cake mislukt
Afijn, een middag later en mislukte cake verder. Mijn taart is op zijn Surinaams ‘gevallen’, oftewel ingestort. Ik heb keurig de bloem gezeefd en de boter laten smelten en afkoelen, maar deze twee ingrediënten door een beslag mengen, is blijkbaar behoorlijk moeilijk. Waar het beslag in eerste instantie was verviervoudigd, heb ik het behendig teruggebracht naar de helft met mijn geroer. Misschien had ik de bloem direct boven de kom moeten zeven en de boter al roerend moeten toevoegen. In de oven leek het even nog wel goed te gaan, maar ongeduldig als ik was, heb ik de cake al na 35 minuten uit de oven gehaald, terwijl er 45 minuten voor staat. Een schone cakeprikker zegt dus ook niet alles.
![]() |
‘Gevallen’ cake |
Surinaams broodje
In plaats van alle bereidingsfoto’s zal ik hier dan nog maar een foto plaatsen van een heerlijk Surinaams broodje dat ik gisteren in de stad heb gegeten. Mijn lief, de kleine en ik waren even aan het verjaardagshoppen voor little T’s eerste verjaardag en daar krijg je best trek van. Bij La Place eerst 5 minuten alle broodjes bestuderend, besluit ik niks te nemen maar af te wachten wat er voor lekker streetfood is te vinden vandaag, want er is markt. Mr. Man heeft al besloten een patatje te nemen, mijn voorkeur voor een gezonde hap eindigt bij de food truck met Surinaamse broodjes op het Vredenburg.
![]() |
Surinaamse Food Truck |
Pittig?
Je kunt je kont er niet in keren, maar verbazingwekkend genoeg komt er toch van alles eetbaars uit die kleine food truck. Maar wat bestel je dan .. en hoe. Twee meiden voor mij lijken precies te weten wat te moeten bestellen en hoe, want ik hoor namen voorbij komen, die niet terug te lezen zijn op de borden. Heel voorzichtig bestel ik een broodje kip. ‘Met tomaat of met Kerrie?’ ‘Tomaat.’ ‘Wil je pittig?’ Ik trek een twijfelachtig gezicht, want bedoelt ze Mme Jeanet pittig of zo pittig als een milde Indische curry? ‘Ik doe wel beetje pittig’ zegt ze zelf. ‘komkommerplakje?’ ‘Ja, lekker!’ Als ik vraag of ik van haar een foto mag maken en vraagt waarom zeg ik dat ik dan kan schrijven op mijn foodblog dat ik een lekker Surinaams broodje op heb. ‘Ok’ en ze wrijft nog even glimlachend over mijn hand…
![]() |
Surinaams broodje hete kip |
Patatje & hete kip
Nog geen twee minuten later staan we dan met zijn drieën. Mr. Pi met zijn patatje mét, ik met een Surinaams broodje. Little T. heeft niks en dat zullen we weten ook. Wij eten, hij niet, no way! Dilemma?! Pittg stukje kip? Gefrituurd zout frietje? Eén geelgoud frietje dan, zijn allereerste en wat is meneertje blij. Voorlopig ook de laatste dan. Vanaf 1 jaar mogen kinderen alles eten, volgende keer een stukje hete kip!
![]() |
Little T & Mr. Pi |
Ik krijg er honger van!
Ga toch een gokje wagen met de luchtige cake. Hij klinkt echt overheerlijk. Bedankt voor de uitleg.
Groetjes,
Brigitte
Leuk! Ben hartstikke benieuwd naar het resultaat en of het lukt!
hallo,
ik zou heel graag het recept willen van het surinaamse broodje om zelf te bakken. hier in belgie is het nergens te krijgen. en ze zijn zo lekker. wie kan mij het recept bezorgen van het broodje zelf. pleaseeeeeeeeeeeeeeeee…. je mag met het recept mailen op bleunote@msn.com
Ik denk dat één van de volgende recepten het beste in de buurt komt: tomatenkip http://www.sranangkukru.net/skphp/start.php?menu=recepten&id=112&categorie=hoofd of deze Zoete hete kip: http://www.sranangkukru.net/skphp/start.php?menu=recepten&id=322&categorie=opgestuurd
Het broodje zelf was niet echt spectaculair gewoon een zacht wit puntje!
leuk je blog over de surinaamse cake.
Hij lukt mij ook nog niet.Daar heb ik vriendinnen voor die het wel kunnen. Wat ik in al die jaren wel heb geleerd is dat als je dit maakt je de oven NOOIT tussentijds open mag maken. Maar daar was je al achter las ik. Ook schijn je hem niet te kunnen maken als je je maandelijkse vrouwelijke “periode ” hebt. Waarom moet je mij ook niet vragen maar het schijnt zo te zijn. Alle ingredienten moeten op kamertemperatuur zijn.
Onderstaand heb ik gekopieerd van een huis tuin en keuken site misschien heb je er wat aan”
Een paar tips incl. recept om te proberen een niet ingezakte eksie koekoe te maken:
1. als je nog nooit eksie koekoe hebt gemaakt begin dan met 4 eieren, 5 eetlepels patentbloem gezeefd, 4 eetlepels gesmolten roomboter*, 4 eetlepels suiker, 1 t-lepel vanille essence, 0,5 t-lepel amandelessence, 1 t-lepel citroensap om de rauwe geur uit die eieren te halen. voor een bruine koek gebruik je 1 of 2 t-lepels kaneel. Voor een keksie gebruik je 100 gram rozijnen en 50 gram gemalen amandelen
2. verwarm je oven voor op 200 graden.
3. zet je mixer op de hoogste stand en mix je eieren samen met de essences, suiker en citroensap 5 minuten heel dik.
4. doe je mixer uit en schep rustig lepel voor lepel je bloem door het eimengsel.
5. schep lepel voor lepel de afgekoelde gesmolten boter door het beslag.
6. doe je beslag in een met roomboter ingevette ronde springvorm 24 cm. (Blokker heeft van die donkergrijze).
7. doe je springvorm in de oven.
8. na tien of vijftien minuten ze je de oven op 170 graden. je zult zien dat je koek al hoog gerezen is.
9. omdat de oven heel heet is bak je in totaal 20 minuten de koek.
10. als hij klaar is (checken met een lange houten prikker) dan haal je hem uit de oven en bestrijk je hem met gesmolten boter en besprenkel je hem met veel rum.
11. laten afkoelen en in folie bewaren en proberen niet meteen op te eten.
*Volgens mij ”vallen” de meeste eksie koekoes omdat de boter niet goed gesmolten is. Als boter op de normale manier gesmolten is dan heb je behalve het botervet ook een witte waterige substantie. Als je deze boter door de dik geklutste eieren doet dan zakken de eieren in omdat de substantie dunner wordt. Als je de boter zodanig smelt zodat je ghee (geklaarde boter) krijgt dan is de boter goed gesmolten. Dus net zolang smelten totdat de witte melkroom op de boter van het pannetje bruin wordt.
Ditzelfde effect krijg je als je rozijnen op rum door het beslag doet (keksie). Als de rozijnen niet goed zijn uitgelekt dan wordt het beslag dun, waardoor de koek inzakt.
Ik hoop dat dit recept en de tips nuttig zijn voor iedereen die op een rustige zaterdagmiddag of met de feestdagen zelf een echte surinaamse eksie koekoe wilt maken.