Shortbread jummy, millionaires shortbread…?? Ik ken de naam en heb het ooit wel eens gegeten, maar dat is zo’n tijd geleden dat ik niet meer precies weet of de caramel in het tussenlaagje hard of zacht moest zijn. Na het bekijken van diverse plaatjes en recepten, heb ik ongeveer een idee gekregen wat de bedoeling is en heb ontdekt; het is helemaal niet moeilijk! Sterker nog, of de caramel nu hard of zacht moet zijn, ik ga mijn eigen recept maken dus is het altijd goed!
Uitdaging
Uiteraard zie ik nog wel enige uitdaging in de caramellaag, want ik wil dat per se maken met condensed milk en heb in mijn hoofd dat het tussenlaagje bij voorkeur een beetje stevig wordt. Maar hee, als dat niet lukt, hebben we altijd nog kant-en-klare blikjes dulce de lêche. Van het merk Carnation heet het condensed milk caramel.
Overigens zit de echte uitdaging in het snijden van stukjes als alles klaar is. Zie maar eens mooie rechte stukjes te maken, zonder dat de chocolade op de verkeerde plaats breekt, de caramel op de juiste plaats blijft zitten en het koekje ook mooi recht blijft. Nee, dit is geen recept voor perfectionisten. Dit recept mag een beetje rommelig en met knoeien, het gaat om de smaak!
Het maken van millionaires shortbread gaat in drie stappen:
- Shortbread maken en laten afkoelen
- Caramellaag maken
- Chocoladelaag maken
Millionaires shortbread
(recept 12 stukken)
Ingrediënten millionaires shortbread
- 225 gram bloem
- 75 gram fijne kristalsuiker
- 325 gram boter
- 1 blik gecondenseerde melk
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- 300 gram chocolade
Bereiding Shortbread (Nigella Lawson)
- Doe 225 gram bloem en 75 gram suiker in een kom. Wrijf er met je vingers de 175 gram boter doorheen totdat je een kruimelig zanddeeg hebt en maak er dan een bal van. Druk het deeg uit in een vierkant bakblik van ongeveer 22 x 22 cm.
- Bak de shortbread 5 min. op 170 graden en verlaag de oventemperatuur dan naar 150 graden. Bak het dan nog 30 tot 40 minuten tot het er bleekgoud uitziet. Verwacht niet zoveel van deze bleekgouden kleur, het gaat om een minimale verkleuring. Shortbread hoort heel licht van kleur te zijn.
- Laat de shortbread in het bakblik volledig afkoelen. Hier moet later tenslotte de caramel en chocolade nog overheen.
Bereiding caramellaag
- Verhit 150 gram donkerbruine basterdsuiker en de overgebleven 150 gram boter in een pan met anti-aanbaklaag. Blijf roeren totdat de boter volledig is gesmolten en de suiker is opgenomen.
- Voeg 397 gram condensed milk toe en breng het snel aan de kook onder voortdurend roeren. Kook het ongeveer een minuut totdat de caramel een beetje is ingedikt.
- Giet de caramel nu over het afgekoelde laagje shortbread.
- Laat de caramel afkoelen.
Bereiding chocoladelaag
- Breek 300 gram chocolade in stukjes en verwarm het 1 minuut op de hoogste stand in de magnetron.
- Roer het na 1 minuut heel goed door en verwarm daarna nog een minuut totdat alle chocolade is gesmolten.
- Giet de chocolade over de shortbread met caramel en laat het afkoelen.
- Snijd de millionaires shortbread zo goed mogelijk in vierkantjes.
Hé ! tweede keer deze week dat ik “millionaires shortbread” zie langs komen op de blogs die ik volg !
Hier is het recept van Joannah, een mede cupcakester, engelse van origine die in Parijs woont. http://cupcakista.over-blog.com/article-millionaire-s-shortbread-avec-ou-sans-thermomix-67129396.html Misschien dat je er wat aan hebt?
Gaat alles goed met je shop?
Groetjes