De appels zijn rijp! We zijn zo blij als een stel kippen dat de heftige wind en regenval onze appels niet te pakken hebben gekregen. Drieëntwintig grote groene appels met rode blosjes hangen hingen aan de appelboom. Vorige week viel er een af. Was het de wind, of zouden ze rijp zijn? De appel onderging onze smaaktest waaruit bleek dat de friszoete appels klaar waren voor de oogst. Maar liefst vier kilo appels! Hoe gaan we die in hemelsnaam op tijd opeten voor uit kamperen gaan. Wat nu?
Via Instagram vroeg ik anderen om hulp naar ideeën.
Daarop kreeg ik deze heerlijke suggesties geantwoord. Ik ben alleen bang dat we uit elkaar ploffen als we al alle onderstaande ideeën in de komende week wegwerken. Het is tenslotte wel vier kilo!
- Appel-amandeltaart van Cécile
- Appelsnack met pindakaas via @tessaz16
- Raw salted caramel apple dip van My new roots via @foodbandits
- Appeltaart van mijn lieve vriendin Nikki
Appels bewaren
Teveel ideeën dus om nu te verwerken en op te eten, daarom zocht ik nog naar een manier waarop we er ook ná de vakantie nog van kunnen genieten. Een methode waarmee ik de appels lang kan bewaren en op later moment kan gebruiken. Een appeltaart invriezen neemt veel ruimte in beslag, appeldips zijn lekker alleen zit ik dan nog steeds met een berg groene jongens, appelmoes vind ik heerlijk maar eten we nauwelijks. Appeltaartvulling daarentegen kun je ‘wecken’ en daarmee voor langere tijd bewaren of weggeven als homemade DIY foodgift met een recept voor appeltaart.
Inmaken
Het inmaken staat hier de afgelopen twee weken behoorlijk centraal omdat ik naast de appels ook nog eens tussen de 3 en 4 kilo pruimen had te verwerken. Online kun je behoorlijk veel informatie vinden over inmaken en bewaren. Een hele leuke site daarvoor vind ik de Amerikaanse blog Food in Jars en de website van Weck.
Voor het (in)maken van de appeltaartvulling bekeek ik verschillende recepten en methodes en er is er geeneen hetzelfde. Daarom heb ik maar mijn eigen simpele en snelle methode bedacht. Maak en kook de vulling, vul de potten en kook de potten om te wecken in een pan met water. Zodra het tijd voor appeltaart is hoef je alleen nog het deeg te maken. Ik heb 2 kg tegelijk gemaakt, daarmee kun je vier weckpotten of andere glazen potten van een halve liter vullen.
Appeltaartvulling maken
Recept voor 4 glazen potten van 0,5 liter
Ingrediënten
- 2 kg zoetzure (kook)appels
- 2 el citroensap
- 150 gram suiker
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 el kaneel
- 1/4 tl nootmuskaat
- 1/4 tl kruidnagel
- 1/2 tl gember
- 50 gram maizena.
- 1/4 tl zout
- 500 ml water
Bereiding
- Neem een grote pan en doe daarin 2 el citroensap.
- Schil steeds enkele appels per keer en snijd in blokjes. Doe in de pan en hussel elke nieuwe portie steeds goed om zodat alle stukjes met de citroensap in aanraking komen.
- Voeg de suiker, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, maizena en het zout toe en schep goed om met de stukjes appel.
- Voeg het water toe en breng de pan op een zacht vuur aan de kook. Laat dan 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen totdat je een dikke bubbelige siroop ziet en de stukjes appel een beetje zacht geworden zijn. Verdeel de vulling over de vier potten en sluit af.
- Spoel de pan om of neem één of twee grote schone pannen, zet er de potten in en vul met water tot de potten in een laagje van 3 cm water staan. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken.
Nog meer appels…
Van de vier kilo appels zijn er nu inmiddels 2,5 gebruikt en verwerkt tot appeltaartvulling. Nog anderhalf te gaan. Heb jij nog ideeën voor het inmaken of bewaren van appels of andere leuke appelrecepten? Als jij een leuke link hebt, neem ik die hier graag op.
Wat een geweldig idee!Jammer dat mijn appelboompje het weer niet best deed dit jaar.
Ik heb vorig jaar wel pittige appeljam gemaakt!
http://cookingdomblog.wordpress.com/2014/01/30/spicy-appeljam/
Wat een leuk idee! Misschien maak ik die spicy appeljam wel van de laatste kilo…
Wat een leuk idee. Jammer genoeg heb ik geen appelboom meer! Hahaha wel een kersenboom. Hopelijk geeft die volgend jaar veel kersen!
Kersentaart, kersenlikeur, clafoutis. Met kersen zou ik ook wel raad weten ja! ;-)
Wat een goed idee zeg! En wat ziet het er lekker uit, ik zou het zo met een lepeltje uit die pot op kunnen eten haha.
Heee wat leuk! En wat een goed idee om er vulling van te maken. Dit ga ik ook zeker doen. Ook leuk om cadeau te geven. En tja ik denk dat alles lekker smaakt met raw salted caramel, 4 kilo appels of niet.
Liefs Suus
haha Suus! Ik denk het ook! Raw salted appelpie smaakt vast ook hemels! xx
Ow, die ga ik proberen, wat een geweldig idee! Mijn bff is bijna jarig, dus dat wordt een gewillig slachtoffer. Ik denk dat ik er nog wel een zak rozijntjes doorheen gooi.
Hier een boom vol elstars die geoogst wil worden, maar eerst de pruimenboom nog leeg halen, kilo’s jam koken, walnoten rapen, een prinsessentaart afleveren van het weekend, en nog een blog schrijven over die heerlijke chocola die ik bij je won voor de zomer. (Pure chocola met sinaasappel en gember, hémels!)
Heb jij ook tips voor een boom vol peren die leeg wil? Handperen welteverstaan.
:-) Ik denk dat rozijnen erdoor ook hartstikke lekker is. Mijn vulling is meer op Amerikaanse wijze. Zij bakken de stukjes appel sowieso vaak van tevoren.
Wat heerlijk dat je een tuin vol hebt met zoveel lekker! Misschien perenbrownies met walnoten ;-)
Op de website van weck staat een recept voor appels op siroop. Dat zou je bij een overschot aan peren misschien ook kunnen uitproberen. Verder weet ik dat Yvette van Boven een recept heeft voor iets van een boozy chocoladecake met peren. Of… perenlikeur op basis van wodka http://boulderlocavore.com/2012/10/homemade-spiced-pear-vodka.html of taart, of in een salade met walnoten en geitenkaas of … of … pff heb je even? :-)
Nou, nee, zoveel tijd heb ik helaas niet. Er zitten bij mij nog steeds maar 24 uren in een dag ….
Na het vullen van de potjes hield ik nog een flinke bodem “dikke bubbelige siroop” over. Die heb ik nog even laten inkoken en afgewerkt met een flinke klont (ca 50 gram) roomboter et voila: APPELTOFFEESAUS. Dat vraagt om een flinke bak vanille-ijs!
Oeh!! Dat klinkt ook hemels lekker! Wat heb je uiteindelijk met je berg peren gedaan? Of moet je nog steeds een deel verwerken?
Hmm dat ziet er heel erg lekker uit!! Drogen (in de oven, duurt wel lang…) lijkt me ook een goede manier om die berg te verwerken, en gedroogd fruit is ook nog eens heel handig tijdens het kamperen :)
Drogen is inderdaad ook erg handig. Ik heb dat wel eens gedaan, maar dat word toch niet zo crispy als ik zou willen. Misschien als gedroogde stukjes voor in een selfmade muesli-mix, ook geen slecht idee.
Ik had geen idee dat dat kon! wat een goed idee!
Altijd handig om ergens zo’n ‘verdwaald’ potje te hebben staan. :-)
Ook wij hebben meer appels dan we kunnen eten omdat ze te zuur zijn om zo uit de hand te eten. Ik maak vaak ‘apple crumble’ als toetje en verschillende vormen van chutney. Die zijn ook goed houdbaar
Ps superidee om in te maken!! Ga het meteen proberen ?
Erg leuk idee. Ik blancheer mijn appelstukjes altijd kort in water met suiker en kaneel, voordat het de appeltaart in gaat. Maar nu dus om in te maken :-) Overigens vind ik 10-15 minuten wel lang. Dan wordt het toch moes? Als ik appelmoes maak, kookt het nog korter dan 15 minuten…
Hi Carina, bedankt voor je scherpe opmerking! Met 10 minuten kunnen je appels inderdaad al tot moes gekookt zijn. Gebruik je voor het maken van appelmoes net zoveel appels?
Het verschil zou kunnen zitten in de hoeveelheid en of het vuur hoog of laag staat. De appels op deze foto’s zijn mijn appels na 10 tot 15 minuten heel zacht pruttelen.
Dan kun je het iets beter controleren en zacht blijven roeren, zodat alle stukjes garen. Op een hoog vuur gaat het iets sneller, maar loop je inderdaad meer risico om de helft al tot moes te koken terwijl de andere helft nog bijna geen warmte heeft gevoeld. Mocht je een andere methode hebben gevonden, of andere bevindingen tijdens het maken, dan ben ik daar ook heel benieuwd naar.
Groetjes, Hazel
Die foto combineren met de woorden ‘bewaren’ is toch zeker een grapje? :) Yumm!
hahahaha ehmm.. nou ja, wat er van over blijft dan!
Klinkt super!!
Ik ben op zoek naar een manier om taart vulling te kunnen bewaren zonder te hoeven invriezen… maar begrijp ik t nou goed? Zet je die weckpotten gewoon in een laagje water en kook je ze? En dan? Terug koelen en sluiten? Of warm sluiten? En moet je ze dan gekoeld bewaren? Dat zou wel heel handig zijn! Alle tips zijn welkom :)
Ik heb het gemaakt! HEMELS!! Wat lekker!! Maar nou krijg ik van mensen te horen dat je nooit geen maizena moet gebruiken….kan zuur worden als het langer staat….klopt dit?? Vind het nu er lastig. Want het was zooo lekker
klopt maizena is niet veilig om te wecken het zorgt er voor dat de hitte niet juist verdeeld word tijdens het wecken. men raad eigenlijk enkel aan om cleargell te gebruiken (bestellen op amazon) of pas in te dikken na het openen van je weckpot.