Homebaking en fermentatie gaat dat wel samen? Het klinkt als een vreemde combinatie, maar na een maand experimenteren met fermenteren begin ik te snappen wat de mogelijkheden zijn. Echt sexy klinkt het onderwerp niet en dat is eigenlijk zonde, omdat de mogelijkheden eindeloos zijn en fermenteren aan de basis ligt van hoe wij voeding conserveren. Esmee van Esfactory zette dit onderwerp centraal in het foodblogevent waardoor ik me een maand lang vastbijt in de mogelijkheden van fermentatie.
Fermentatie is …
Tijdens een eerste oriëntatie ontdek ik dat het proces waarbij witte kool wordt omgezet in zuurkool, ook fermentatie heet. Ik duik verder in het onderwerp, want ik wil het leren begrijpen. Wat is fermentatie voor een gek proces en hoe kan ik het toepassen? Aan de hand van diverse definities maak ik op dat fermentatie een proces is waarbij je ‘natuurlijke’ voeding een andere smaak/structuur geeft door het toevoegen van micro-organismen zoals bacteriën, celculturen, gisten of schimmels.
Haai met roze zuurkool
Op Twitter vertelt mijn buurman me opgewekt dat ze ‘in IJsland haai fermenteren, smaakt naar ammoniak… Succes!’ Mocht ik een keer haai bereiden, dan sla ik dit recept toch liever over. Mevrouw ‘@Balkongroenten‘ vertelt me dat ik roze zuurkool kan maken van witte kool. Ik zie het al voor me, maar laat het idee liggen omdat andere foodies al iets met zuurkool doen.
Wat dan? Zo moeilijk kan het niet zijn toch? De moed zakt me even in de schoenen totdat ik ontdek dat zwarte thee in feite gefermenteerde groene thee is. Mijn eerste gedachte is niet eens de vraag hoe het werkt, maar hoe kom ik aan een theeplant. Ook dat idee valt daarom af. Bovendien drink ik liever kruidenthee.
Paarse eieren en zuurdesem brood
Ik besluit nog wat grondiger te duiken in de beschikbare informatie en ga bewust op zoek nar visuele informatie, zodat ik er een beter beeld bij kan vormen. Ik zoek naar afbeeldingen en krijg opeens een duidelijk beeld, ik zie: paars gekleurde eieren, ingemaakte groentes, een ananasdrankje, zuurdesem brood, yoghurt, ketchup en Franse kaas. Zie jij het ook voor je? Opeens begin ik het te snappen en er gaat een nieuwe wereld voor me open door dit kleine beetje extra informatie. Aan yoghurt en yoghurtculturen had ik niet eens gedacht. Maar nu besef ik me hoe zeer ons dagelijks dieet gevuld is met gefermenteerde producten. Heb jij daar wel eens over nagedacht?
Gefermenteerde ginger ale
Gelukkig staat bij het foodblogevent heel veel vrij en kan ik er voor kiezen om een reeds gefermenteerd product te gebruiken, maar dat vind ik zelf te makkelijk. Ik wil hier iets van leren. De paarse eieren lijken mij perfect zo vlak voor Pasen, maar ik vraag me af of ik de rest van de familie ook zo enthousiast krijg. In ieder geval staat vast dat ik zelf iets wil (laten) fermenteren. Bij
Monika Kotus vind ik tenslotte een recept om zelf ginger ale te maken. Dat doe je door gember met suiker, gist, citroensap en bronwater te laten fermenteren. Dit proces is helemaal nieuw voor mij, dus besluit ik in grote lijnen haar recept te volgen. Bekijk hier mijn recept voor gemberbier met frambozen.
Meer weten over fermenteren?
Wil je ook meer te weten komen over fermentatie en leren fermenteren. Check dan deze boeken en websites.
- Verrot, Vergist, Gefermenteerd – Super uitleg over fermentatie van culinair schrijver Onno Kleyn.
- Fermenteren, Adam Elabd – Handboek van theorie over verschillende fermentatietechnieken tot recepten.
- Over rot – Meneer Wateetons neemt je mee in deze wondere wereld van voedselveranderende microben.
- Fermentation week, Kimchi – My new Roots.
Oh, wat een lekker idee, Ginger Ale! Ik ben heel benieuwd naar je recept. Ik wil het ook gaan maken.