Vorig jaar november volgde ik een workshop foodfotografie & foodstyling bij Simone van den Berg. Daarna trof ik haar weer tijdens de driedaagse Food Blogger Connect in Londen afgelopen zomer. Ze is altijd vrolijk als ik haar zie, professioneel als het nodig is, in voor een geintje en niet te beroerd om brandende vragen van medefoodies te blussen. En nu heeft ze een boek: Digitale fotografie: food – techniek, belichting en styling voor culinaire foto’s.
Simone werkt als professioneel foodfotograaf. Daarnaast fotografeert en schrijft ze voor haar eigen blog Simones Kitchen. Binnenkort mag ze zich behalve foodblogger, foodfotograaf en fanatiek foodie ook auteur noemen. In september verschijnt haar eerste boek en daar wil ik nu alvast alles van weten.
‘Voor iedereen die het leuk vindt om zijn eten op de foto te zetten’
Binnenkort komt je allereerste boek uit, waar gaat het over?
‘Het boek gaat specifiek over het fotograferen van eten. Uiteraard met een stuk techniek, daar ontkom je niet aan. Maar vooral veel praktijkvoorbeelden om belichting uit te leggen. Waar moet je op letten? Met welk licht komt eten het beste tot zijn recht? Enzovoort. Daarnaast is er aandacht voor het stylen van eten, met een aantal tips per soort food. Hoe zet je een stoofschotel lekker op de foto bijvoorbeeld? En als laatste staan er tips in voor de beginnende bloggers om een blog op te zetten.’
En dan ben je behalve foodblogger, foodfotograaf en fanatieke foodie opeens ook auteur. Hoe voelt dat?
‘Vroeger – geloof het of niet – was mijn grote droom om ooit eens een boek uit te geven. Ik schrijf al vanaf mijn achtste jaar. Over totaal andere dingen dan een boek over fotografie. Dat ging over monsters en enge gebeurtenissen. Al die ‘boeken’ heb ik nog steeds! Toen de mensen van Uitgeverij Pearson me belden en vroegen of ik een boek zou willen schrijven over foodfotografie.. ja, dat was toch best een apart moment. Het is ook best een beetje een maf idee. Een boek met je eigen naam erop!’
Waarin verschilt jouw boek van andere (digitale) fotografie boeken?
‘Het grote verschil is dat dit boek echt alleen over het fotograferen van eten gaat. Een dergelijk boek was er nog niet in het Nederlands.’
‘Voor online én offline foodies’
Voor wie is het geschreven?
‘Voor iedereen die het leuk vindt om zijn eten op de foto te zetten. Dat zijn voornamelijk foodbloggers, maar ook mensen die wellicht voor hun bedrijf af en toe een foodfoto moeten maken, maar hier niet elke keer een fotograaf voor kunnen of willen inhuren.’
Vertel je ook iets over het bewerken van foto’s?
‘Ja, ik vertel ook de basisbewerkingen in vooral Lightroom. Daarnaast zijn er een aantal online tutorials voor lightroom te vinden op mijn blog SimonesKitchen.nl waar op sommige punten dieper in wordt gegaan.’
Is het boek vooral interessant voor online foodies?
‘Ik denk dat het boek leuk is voor zowel online als offline foodies. Alhoewel ik denk dat het merendeel van de geïnteresseerden inderdaad de online foodies zijn.’
Waarom eigenlijk geen digitale versie?
‘Die is er ook! Of die komt er in ieder geval zeker. Het boek komt uit als ebook en kost dan €14,99.’
‘Hoe zet je een stoofschotel op de foto bijvoorbeeld?’
Wat vond je het mooiste aan het schrijfproces?’
‘Ik vind het leuk om mensen iets te leren! Dat is ook de reden dat ik ooit met workshops ben begonnen. En op mijn blog schreef ik af en toe al een stukje over fotografie. Dat het nu in een compleet formaat kan worden neergezet is natuurlijk geweldig! Ik hoop oprecht dat iedereen die het boek koopt er in ieder geval een aantal nuttige dingen uit leert en het toe kan passen.’
Nog pijnlijke momenten?
‘Nadat ik de eerste versie van het boek had geschreven was ik er best trots op. En natuurlijk moest Tom (echtgenoot) hem lezen en corrigeren waar nodig. Ik kreeg het manuscript terug VOL met rode vraagtekens, correcties. Hij is een absolute leek op fotografiegebied, dus het was heel goed dat ik het hem eerst heb laten lezen! Bleek toch dat sommige dingen iets minder logisch waren voor hem als dat ze voor mij waren! Ik moest nog flink herschrijven…’
Ik zie dat het boek al te reserveren is, wanneer komt het precies uit?
‘Het boek komt uit op 10 september.’ (Voor de snelle henkies is het boek nu alvast/nog met 20% korting te reserveren via bol.com)
Word je volgende boek een kookboek met recepten uit Simones Kitchen?
‘Nou ja wie weet! Lijkt me superleuk om te doen maar dat vergt nog meer tijd dan een boek over fotografie denk ik haast!’
Het zou leuk zijn als het een bestseller wordt.
‘Ik zag laatst een film, ging ook over een auteur, en die stalkte boekwinkels die zijn boek verkochten en legde dan telkens zijn boek boven op de stapel of op de plank met bestseller no.1. Ik denk dat ik dat ook maar moet gaan doen! (Lacht heel hard).’
Digitale fotografie: food – Techniek, belichting en styling voor culinaire foto’s
Auteur: Simone van den Berg
ISBN: 9789043029858
Prijs: € 20,95
Leuk stukje heb je ervan gemaakt Hazel! Super en natuurlijk helemaal top dat je er aandacht aan besteed… ;)
Jij ook bedankt!! En voor het helpen om de (food)wereld een stuk mooier te maken ; )
Ik denk echt dat mensen veel plezier gaan hebben van je boek!
Ik heb ‘m voor mn verjaardag gevraagd en gekregen, dus nog even wachten tot ie wordt thuisgestuurd. Mijn foto’s kunnen wel wat hulp gebruiken.
Leuk cadeau! Ben benieuwd wat je ervan vindt.