Wist je dat zich tussen de Utrechtse snelwegen een prachtige stukje boerenleven heeft ontpopt? Mijn nieuwe plekje om even het stadse en hectische leven te ontsnappen en weer met beide voeten op de grond te staan is Landwinkel de Hooierij. Het ligt om de hoek bij het KNMI weerstation in de Bilt en nog geen 10 minuten van de Utrechtse stad.
Vriendelijkheid & Hulpboeren
Ontpopt is eigenlijk niet helemaal het juiste woord voor een agrarisch boerenbedrijf dat al sinds 1858 bestaat. Dertien jaar geleden werd de boerderij (Nieuw Bureveld) een jongvee-opvokbedrijf met melk- en vleeskoeien waar ze ook werkplekken en dagbesteding bieden voor mensen met een zorgvraag. De zeer vriendelijke en persoonlijke begroeting die ik bij elk bezoek krijg, maakt dat ik me er meer dan welkom voel. Dat deze ‘hulpboeren‘ hier een fijne plek hebben, kan niet anders. Ik mag overal op het erf en bij de moestuin rondkijken en binnenlopen, ook in de stallen bij de kalfjes, een tweeling!
Vleespakket van Landwinkel de Hooierij
Sinds een jaar of drie heeft de boerderij een eigen landwinkel waarin ze het eigen gefokte vlees verkopen en diverse andere streekproducten. Het is voor het eerst dat ik hoor van vleespakketten. Met groentepakketten, -tassen, -kratten en -boxen word je tegenwoordig om de oren geslagen. Het vleespakket vind ik een vrij uniek concept. Via een e-maillijst teken je in voor een vleespakket van de volgende slacht. Ongeveer 1 keer per maand een koe, en zes keer per jaar een varken. Elke deelnemer krijgt 5 kilo met vlees van verschillende delen om diverse gerechten mee te kunnen maken. Zodra het dier is geslacht, krijg je het vlees vers mee naar huis, waar je het direct kunt verwerken of invriezen, lokaler en eerlijker vind je het niet zo gauw!
Maaltijd shoppen
Een ideale plek dus om samen met mr. Pi en little T. te shoppen voor onze dagelijkse maaltijd. Eerst koeien en varkens kijken, een rondje langs de groentetuin en daarna de winkel in. Onze score de afgelopen keer: (echte) mannenmosterd, nieuwe aardappeltjes, honing-klaverkaas, zwart/paarse toverbonen, twee stukjes rosbief en een courgette van bijna een kilo. Volgende keer moet ik misschien ook eens wat van hun meenemen: scharrelroom en pruimencompôte met calvados
Bieten, boeren en brocante
Bij het afrekenen krijgen we nog eens twee rode bieten cadeau van een mevrouw voor ons. De twee kroten uit het groentepakket van landgoed Vollenhoven konden haar niet bekoren, maar wij weten er wel raad mee. Wij eten ze denk ik als salade, warm of in een bieten-frambozentaartje á la Lepeltje Liefde. Als we vrolijk ‘dag’-zwaaiend afscheid nemen, valt mijn oog opeens op het uitnodigende huisje tegenover de landwinkel. Wat blijkt, ze hebben een aparte afdeling voor boeren brocante voorwerpen: oude melkbussen, bestek, servies en huisdecoratie en een mooi wit houten dienblad (zie foto met groentes op dienblad) dat met ons mee naar huis gaat.
Sounds like a magical place.