Bosbessen muffins (glutenvrij, eivrij, lactosevrij)

2.6K

Na wat verschillende recepten uitgeprobeerd te hebben, behaal ik met glutenvrij bakken steeds betere resultaten. Producten die geschikt zijn voor mensen met voedselallergieën staan meestal niet per se bekend wegens de geweldige smaak Maar over het onderstaande recept ben ik zo tevreden dat ik het iedereen kan aanraden.Nog niet eerder heb ik een glutenvrij gebakje geproefd dat zo luchtig en smaakvol tegelijk is. Waar glutenvrij gebak soms wat droog van smaak kan zijn, heb je daar bij dit recept absoluut een last van. Zelfs een dag na het bakken, zijn deze bosbessen muffins nog lekker van smaak!

Smaaktest

De bosbessenmuffins heb ik onderworpen aan een smaaktest tijdens een verjaardagsfeestje en kwamen goed uit de bus! Het leuke van deze allergievrije muffins is dat ze zo lekker zijn dat zelfs de mensen zonder allergieën weinig verschil zullen proeven. Doe je aan de lijn? Ook dan is dit gebakje redelijk veilig doordat er weinig suiker in dit recept wordt gebruikt. Ben je een echte zoetekauw, dan wil je misschien nog wat extra suiker toevoegen.

Xanthaan gum

Heb je geen glutenallergie, dan kun je gewone bloem gebruiken en de xanthaan gum weglaten. Het toevoegen van xanthaan gum hoeft niet per se, maar kan het iedereen aanraden die vaker bakt met glutenvrij meel. Ik heb ontdekt dat het wonderen doet voor de structuur van glutenvrije gebakjes zoals muffins en cupcakes, maar ook als je glutenvrij brood bakt, is het gebruik hiervan aan te raden.

Bakken zonder ei?

Indien je je afvraagt hoe je muffins kunt bakken zonder het gebruik van eieren? Simpel, de halve banaan in dit recept vervangt 1 heel ei. Door de banaan te prakken en door het beslag te mengen, neemt het de bindende werking van een ei over.

Bosbessen muffins {glutenvrij, eivrij, lactosevrij}

(Recept voor 12 muffins)

Ingrediënten

  • 250 gram glutenvrije bloem
  • 250 ml sojamelk
  • 70 gram suiker
  • 50 gram (plantaardige) boter
  • 1/2 banaan geprakt
  • 1 kop bevroren bosbessen
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl xanthaan gum
  • 1/4 tl zout
  • 1/2 tl citroen aroma

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Meng alle ‘droge’ ingrediënten in een kom (bloem, suiker, bakpoeder, xanthaan gum en zout).
  3. Meng alle ‘natte’ ingrediënten in een andere kom goed door elkaar (boter, sojamelk, geprakte banaan en citroen aroma). Na het mengen blijven er klontjes over in het beslag, dat is niet erg.
  4. Meng de natte ingrediënten door de droge ingrediënten en meng het geheel kort door elkaar totdat je een plakkerig beslag krijgt.
  5. Voeg de bevroren bosbessen toe en vouw ze min of meer in het beslag. Probeer niet teveel meer door het beslag te roeren.
  6. Vul de vormpjes en bak de muffins ongeveer 25 minuten op 190 graden. Bak ze in het midden of net iets onder het miden van de oven. Als je een satéprikker in het midden van de muffin prikt en er droog weer uithaalt, zijn ze gaar.

Baktip: In de zomer is het heerlijk om met verse vruchten te werken, maar door te bakken met bevroren vruchten, komen de vruchten net iets beter uit de oven qua kleur en structuur.

Join the Conversation

  1. GEWELDIG! Ze zijn super gelukt, heb alleen de gewone suiker vervangen door ca. 40 gram fructose en gewone tarwebloem gebruikt dus het xanthaangum weggelaten. Ook had ik geen citroenaroma in huis, dus niet gebruikt en ze waren heerlijk!! Zelfs nu na 3 dagen waren ze heerlijk zacht en niet uitgedroogd. Ik heb er de bevroren vruchten van de AH voor gebruikt, die hebben ze in allerlei smaken en zijn ideaal hiervoor. Een aanrader deze muffins!!! Heb een deel ingevroren, dus ben benieuwd hoe ze dan smaken, maar het recept is een topper!

  2. Anonymous says:

    Wat een super leuke site! Sinds kort is bij mij naast een lactose-intolerantie ook een glutenintolerantie vastgesteld. Ik studeer Food Design (herken me daarom heel erg in jouw liefde voor koken en bakken!) en wil daarom zelf wat bakrecepten gaan uitproberen. Deze muffins lijken me heel lekker, voor hoeveel muffins is het recept bedoeld? Groetjes Céline

  3. @Celine bedankt voor je leuke reactie. En oeh.. het aantal muffins, goeie vraag. Gezien de hoeveelheden en een vage herinnering zal het recept voor 12 muffins zijn! Wat leuk dat je Food Design studeert, zou ik opnieuw moeten kiezen dan stond die opleiding zeker ergens in de top van mijn lijstje : )

    Groetjes, Hazel

  4. creaties van kokosnoot says:

    Hallo Hazel.
    Dank voor de tip over het vervangen van ei door geprakte banaan. Ik heb het toegepast in een ander muffin recept en het resultaat is niet anders dan anders.
    Groet, Els

    1. Beste Els, wat ontzettend leuk om te horen! Heb net ook een berichtje achtergelaten op je website. Via je profiel (creaties van kokosnoot) kom ik alleen niet op je blog.. misschien een nieuwe koppeling maken?
      Groetjes, Hazel

  5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  6. Jesca Kreeft says:

    kun je de bosbessen vervangen door aardbeien?

    1. Dat lijkt me geen probleem! Ik zou ze dan alleen wel in iets kleinere stukjes snijden.

  7. Deze ga ik zeker maken voor een high tea volgende week. Mmm lekker! Ik heb namelijk een vriendinnetje met lactose-intolerantie en glutenallergie. Misschien heb je nog wel meer lekkere receptjes voor mij?

    Nu zie ik Xanthaangum staan in het rijtje met ingrediënten. Moet dit er door of kan het ook weggelaten worden? Ik heb hier nog nooit van gehoord.

    1. Hi Jet,
      Xanthaangum kan ik glutenvrije recepten helpen voor de binding van het beslag.
      Het helpt ervoor zorgen dat het minder snel in elkaar zakt.
      Kijk anders ook eens naar deze glutenvrije appel-kaneel-muffins: recept: https://www.cookiecottage.nl/recepten/glutenvrije-appel-kaneel-muffins-foodblogswap
      Voor dat recept heb je wat minder verschillende ingrediënten nodig en ze zijn erg smeuïg voor glutenvrije muffins!
      Je zou er wellicht nog mee kunnen experimenteren door de appelstukjes te vervangen door bosbessen..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close