Rust in de tent! Even een weekje kalm aan om bij te tanken en mijn ’to-do’ lijstje bij te werken. Niet dat het me echt goed lukt om te focussen. Overal waar ik kijk en luister word ik geïnspireerd tot nieuwe blogposts, precies hetgeen waarvoor ik nu even weinig tijd heb. Wat was ik verrast door alle lieve reacties op mijn vorige bericht: ‘feestmomentje op mijn timeline’. In alle positieve reacties vind ik de bevestiging dat voor mezelf beginnen de enige en juiste keuze is op dit moment.
Geen 9 tot 5 meer
Wat kijk ik er naar uit om straks mijn dagen zelf in te kunnen delen. Met Little T. op mijn mamafiets naar het kinderdagverblijf. Vindt hij trouwens ook fantastisch! Lekker met de haren in de wind, zingen en zwaaien naar de mensen onderweg. Op de terugweg naar huis een pitstop naar keuze: de natuurwinkel, net even die andere (goedkopere) supermarkt, langs een speciaalzaak voor vlees, brood of vis of even neuzen in de tweedehandswinkel. Niet meer gebonden zijn aan werken van negen tot vijf, wat een verademing. Ik houd van werken, maar dat 9-tot-5 keurslijf past me niet meer.
Cake met karwij
Mijn eigen tijd indelen betekent straks ook in staat zijn om meer mooie recepten en artikelen tijdens werktijd te creëren, zodat ik in mijn ‘vrije tijd’ honderd procent aandacht heb voor Little T. en mr. Pi. In theorie dan. In de tussentijd moet er uiteraard toch brood op de plank komen. Geen opdrachten betekent geen inkomen, dus daar zal ik iets voor moeten doen. Een beetje krachtvoer helpt de mens vooruit dus maakte ik alvast deze traditionele cake met karwij. Ook wel caraway cake in het Engels.
Een cake met karwijzaad lijkt een aparte combinatie, maar geeft in werkelijkheid een frisse anijssmaak aan de cake. Hoewel de zaadjes qua smaak iets weghebben van komijn, proef je dat in de cake niet terug. Gelukkig bijna zou ik zeggen. In Marokkaans eten kan ik het tegenwoordig goed waarderen, maar op alle andere fronten zijn komijn en ik nog geen dikke vrienden.
Traditioneel Engels recept voor de oogsttijd
Dit recept voor karwijcake is een oeroud traditioneel Engels recept dat van oudsher (bekend sinds anno 1591) wordt gemaakt tijdens de oogsttijd. Ook zijn er aanwijzingen dat de cake juist verbonden is met het einde van de zaaitijd waarbij landwerkers na het zaaien, worden beloond met deze ‘seedcake’. Modernere varianten van het recept bevatten soms 50 gram amandelmeel om de cake wat smeuiiger te maken. Andere kleine variaties zijn die met toevoeging van citroenrasp of 1/2 theelepel vanille extract.
Cake met Karwij recept
(recept voor langwerpige cakevorm van 25 cm)
Ingrediënten
- 175 gram boter/plantaardige margarine (kamertemperatuur)
- 150 gram suiker + 2 eetlepels extra
- 3 medium eieren
- 3 el ongezoete (soja) melk
- 2 el karwijzaad
- 250 gram zelfrijzende bloem
- Extra nodig: standaard cakevorm van 25 cm (lengte)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden, vet het het bakblik in en bekleed het met een stuk bakpapier.
- Mix de boter en 150 gram suiker tot een licht en romig mengsel. Klop de eieren één voor één door het botermengsel tot ze volledig zijn opgenomen. Als de ingrediënten iets te koud zijn, kan het gaan schiften. Voeg dan eventueel met elk ei alvast een eetlepel boelm toe.
- Meng de karwijzaadjes door de bloem en meng de bloem dan door het botermengsel. Mix tot een glad beslag.
- Voeg al mixend de melk toe totdat alles is opgenomen in het beslag en giet het beslag daarna in de cakevorm. Bestrooi de bovenkant van de cake met de achtergehouden suiker.
- Bak de cake ongeveer 45 – 60 minuten in het midden van de oven op 175 graden. De cake is gaar als je er een prikker in kunt steken en er schoon weer kunt uithalen.
- Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je deze uit het bakblik haalt.
Hahaha wat leuk met die dino’s! Dat geeft wel een extra dimensie aan dit recept ;) ik ben dol op karwij (en komijn haha). Goed idee om het eens door cake te doen, dat ik ga ik onthouden!
Bedankt Maura!! :-)
De zaadjes gaan er dus in zijn geheel doorheen? Je hoeft ze niet eerst te vijzelen ofzo?
@Janna, de zaadjes kun je inderdaad in hun geheel door de cake doen. Ze smaken niet zó sterk, dus geen probleem als je er per ongeluk op kauwt.