Cake met stoofpeertjes

1.4K

Wat waren die laatste warme zomerdagen heerlijk! Een perfecte stemming voor het maken van deze cake met stoofperen zou je zeggen. De sombere dagen hiervoor hielpen me alleen maar aan een vroege herfstdip. Want waar ik normaal gesproken niet kan wachten om al mijn ideeën uit te werken, bleven alle schrijfsels en aantekeningen nu liggen. Zelfs in bakken had ik even helemaal geen zin. Het lukte ook niet. Gewoon een paar simpele stoofpeertjes maken. Echt, ze zijn zo makkelijk om te maken.. totdat je ze twee keer laat aanbranden. En ik bleef maar zitten met mijn onuitgewerkte idee voor deze cake met stoofpeertjes.

Stoofperen maken

Stoofpeertjes maak ik nooit. Zelfs niet voor een feestelijke maaltijd. Dat doet mijn zus meestal, die niet eens peren lust, maar ze in tegenstelling tot mij heel goed kan maken. Afgelopen week ondervond ik hardleers weer eens dat je nooit uit de keuken moet weglopen tijdens het koken. Zeker niet met stoofpeertjes dus. Tijdens de eerste sessie bladerde ik heerlijk in een tijdschrift terwijl Little T. zich aan dezelfde tafel heerlijk vermaakte met zijn kleurboek. Ik hoorde nog wel iets kraken in de buurt van het fornuis, maar relateerde de kleine plofgeluidjes niet aan de peren in de pan.

Helaas. Want wanneer ik achteloos mijn hoofd omdraai naar het fornuis, zie ik tot mijn schrik een zwarte dikke wolk uit het pannetje opstijgen alsof de halve keuken in de fik staat. Gas uit, pan in de achtertuin en een huis vol rook. Getver! Zo had ik het niet bedacht. Het waren nota bene de peertjes uit de boom van mijn buurvrouw.

Cake met stoofpeertjes

Peren stoven in cider

Magners berry cider
foto: drankgigant.nl

Mijn enige flesje Magners berry, een zoete Ierse bessencider waarin ik juist de peertjes zo lekker in aan het stoven was, ook weg. De cider heeft een zoete frisse smaak dus ik weet zeker dat deze peertjes verrukkelijk hadden gesmaakt, had ik het niet tot zwarte kool laten inkoken. Voor poging twee had ik niet genoeg cider meer én geen pan. Terwijl ik mijn alternatieven overweeg, geniet ik dan zelf maar van het laatste restjes bessencider! Over poging twee, die vergelijkbaar verliep, weid ik hier verder maar niet uit. Vrees je een vergelijkbaar avontuur, dan is deze frisse karwijcake misschien een beter alternatief als je toch zin hebt in cake.

Peertjes in limonade

mr. Fitzpatricks elderflower & apple cordial
foto: Mr. Fitzpatricks

Na een hoop smakelijke vloeistoffen te hebben verprutst, moest ik iets nieuws verzinnen, want geen wijn en cider meer in huis. Bovenop de drankkast vond ik mijn nog een gesloten fles limonadesiroop die al ruim een maand mijn interesse heeft, maar wat nog altijd niet heeft geleid tot het ondernemen van actie. Ik heb het over de limonadesiroop van Mr. Fitzpatricks Elderflower en Apple syrup. Bij gebrek aan beter, lijkt me dit opeens de perfecte combinatie voor de peertjes.  Lekker als limonade trouwens! Stoven in deze limonade geeft mij eindelijk een handjevol heerlijk frisse zachte gestoofde peertjes waarmee ik verder kan met de cake.

Kardemomcake met peren

Het idee van de perencake heb ik niet helemaal zelf bedacht. In mijn hoofd zag ik een plaatje voor me, maar ik had geen zin om een recept op te zoeken. Inmiddels weet ik het wél weer. Het idee om stoofperen in een cake te verstoppen heb ik van Yvette van Boven met haar kardemomcake met peren. Voor een Nederlandse versie van het recept kun je ook het recept gebruiken dat Janneke Vreugdenhil ervan plaatste in het NRC.

 

Nog geen beoordelingen

Cake met stoofpeertjes

Porties 0
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 3 uur

Equipment

  • Cakeblik 25 cm (langwerpig)
  • Mixer
  • Kleine pan

Ingrediënten

Ingrediënten stoofpeertjes

  • 150 ml limonadesiroop (Mr Fitzpatricks Elderflower & Apple)
  • 750 ml water
  • 25 gram suiker
  • 4 – 6 kleine stoofpeertjes
  • optioneel: peul vanille of stokje kaneel

Ingrediënten cake

  • 200 gram suiker
  • 200 gram plantaardige boter op kamertemperatuur
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 200 gram zelfrijzend cakemeel
  • 50 ml ongezoete sojamelk
  • 2 el limonadesiroop (Mr Fitzpatricks Elderflower & Apple)
  • 1/2 tl vanille essence
  • optioneel: glazuur van 200 gram poedersuiker met 2 – 4 el limonadesiroop

Instructies

Bereiding stoofpeertjes

  • Schenk de limonadesiroop en het water in een kleine pan en voeg suiker en eventueel een vanillepeul of kaneelstokje toe.
  • Schil de peren met een dunschiller, snijd een dun plakje van de bodem, maar laat de steeltjes zitten en leg in de siroop. Het is de bedoeling dat de peren volledig ‘onder water staan’. Voeg anders in verhouding nog wat siroop en water toe.
  • Doe een deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Begint het te koken, draai dan het vuur laag en laat ongeveer 45 minuten stoven.
  • !!!! Controleer regelmatig of de peren niet droogkoken!!!! Voeg indien nodig water toe.
  • Zet het vuur uit, verwijder de peren uit de siroop en laat uitlekken.

Bereiding cake met peren

  • Verwarm de oven voor op 175 °C, vet een cakeblik rondom in en bestrooi met bloem of cakemeel.
  • Klop de suiker met de boter met een handmixer of staande mixer 3 tot 5 minuten tot een romige massa.
  • Klop er één voor één de eieren door. Voeg steeds pas een volgende toe als alle ei is opgenomen in het beslag.
  • Mix er vervolgens eerst het cakemeel doorheen en daarna de melk met de limonadesiroop en vanille essence (en eventueel de kardemom). Klop het beslag daarna nog zeker 2 minuten door voor een luchtige cake.
  • Schep twee grote lepels beslag in het cakeblik en smeer een beetje uit over de bodem. Zet de peertjes in het beslag, zoveel als er naast elkaar passen en schep er daarna de rest van het beslag tussen, om en over de peren heen zodat ze aan alle kanten goed bedekt zijn.
  • Schuif het bakblik iets onder het midden van de oven op een rooster en bak in ongeveer 45 minuten gaar. Test de cake door er met een satéprikker in te prikken. Blijft de satéprikker schoon dan is de cake goed, zit er beslag aan de prikker dan moet de cake nog wat langer bakken. Let op dat je hierbij niet in de peren prikt, daardoor kan het lijken dat de cake nog niet gaar is.
  • Laat de cake minstens 10 minuten afkoelen en stort dan voorzichtig op een schaal of rooster. Snijd er voorzicht mooie plakken vanaf.

Notities

Maak eventueel een glazuur door de poedersuiker met de limonade te mengen en over de cake te schenken.
Eetmoment: High tea, Taart
Keuken: Nederland
Trefwoord: cake, fruit, peer, picknick
Allergievrij: notenvrij, zuivelvrij

Join the Conversation

  1. Laura says:

    Wat een goed idee! Nog nooit eerder een cake met stoofpeertje gezien, lijkt me lekker :-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close