Lavendel is in de Franse Provençaalse keuken een veelgebruikte smaakmaker. Vorig jaar bombardeerde ik lavendel tot mijn zomersmaak en maakte ik er deze lavendelfudge en lavendel-limoncello truffels mee. In Nederland kom je het als keukenkruid vrij weinig tegen. Misschien doordat we lavendel hier vooral zien als kleurige tuindecoratie of als ingrediënt voor geurzakjes en douchegel. Bij Marqt in Den Haag kocht ik eens gedroogde lavendelknopjes, maar met een lavendelplant in je tuin kun je het ook zelf maken door de bloemetjes af te knippen en te laten drogen. Vorig jaar heb ik in mijn enthousiasme voor lavendel zelf ook maar wat losse knopjes van mijn plant bewaard en in een pot suiker gestopt. Daar wil ik dan eens koekjes mee maken.
Lavendelsiroop uit Frankrijk
Lavendelsiroop kun je ook eenvoudig zelf maken. Twee jaar geleden heb ik me echter nog laten verleiden in een delicatessenwinkel in de buurt van het Franse Montpellier. De kleine winkel stond vol exclusieve Franse specialiteiten, maar het was vooral het strakke design van de fles dat me over de streep trok om 10 euro te betalen voor “l’eau culinaire lavende”. Nou ja, dát. Én het feit dat ik zoiets in Nederland nog niet eerder was tegengekomen. De siroop bewaar ik sinds ik het geopend heb in de koelkast, hoe lang het daarin houdbaar blijft weet ik eigenlijk niet. Heb ik geen ‘culinair water’ meer bij de hand dan maak ik het gewoon zelf met één kopje suiker, twee kopjes water en een eetlepel lavendelknopjes.
English Tea Shop
Bij mijn stukje lavendelfudge drink ik graag één van mijn favoriete theeën van de laatste tijd, de Calming blend met zoethout, kaneel, pepermunt en lavendel van The English Tea Shop. Niet dat ik last van stress heb, maar deze zachte frisse en lichtkruidige thee, smaakt me op bijna elk moment van de dag goed. In Engeland heeft dit merk een groot assortiment aan smaken en verpakkingen. In Nederland was deze thee voorheen te vinden bij Holland & Barrett , maar anno 2021 lijkt de thee vooral nog online te vinden bijvoorbeeld bij de Internetdrogisterij.
Fudge á la chocotoff
Geïnspireerd door mijn witte chocolade-lavendelfudge heb ik nu een fudge gemaakt met pure chocolade. Gebruik het liefst heel fijne suiker bij dit recept want met de standaard kristalsuiker kunnen er wat korreltjes suiker in de structuur achterblijven. Net uit de koelkast heeft deze fudge de structuur van een chocotoff, maar wacht een dag en je hebt heerlijk zachte fudge die te snel en makkelijk weg eet.
Chocolade lavendelfudge
Recept voor 15 -20 stukjes (bakvorm formaat broodtrommel)
Ingrediënten
– 50 gram boter
– 400 ml gecondenseerde melk
– 200 gram fijne suiker
– 250 gram pure chocolade in stukjes
– 1 el lavendel essence of zelfgemaakte lavendelsiroop
– 1 tl lavendelknopjes
Bereiding
- Bekleed een kleine rechthoekige schaal of bakblik met bakpapier.
- Laat de boter smelten in een steelpan en voeg daar de gecondenseerde melk en suiker aan toe. Roer goed door tot de suiker is opgelost. Voeg dan de chocolade en lavendelsiroop toe en breng het geheel al roerend tegen de kook aan. Laat op een laag vuur ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen terwijl je het continue blijft roeren om aanbranden te voorkomen.
- Giet het mengsel in het bakblik en bestrooi met de lavendelknopjes. laat ongeveer 10 tot 15 minuten afkoelen en zet het daarna 2 uur in de koelkast om verder te laten opstijven.
- Neem het bakblik uit de koelkast, til de fudge eruit en verwijder het papier. Snijd de fudge in vierkante stukjes.
Wooow dat ziet er lekker uit. Toen ik nog suiker at maakte ik altijd lavendelsuiker. Heerlijk om koekjes mee te bakken.
Liefs Suus
Goed idee! Zo’n pot heb ik hier ook nog staan :-)
Ook lekker in droge worst….
oja? Waar koop jij zulk soort lekkere worst waar dat in zit? klinkt de moeite waard om te proeven! :-)
Wooow dit ziet er echt goddelijk uit! Ik kan me voorstellen dat het veel te snel weg eet… Chocolade is bij mij sowieso niet zo lang veilig :-).
Gelukkig maakt dit recept een hele beschaafde hoeveelheid ;-)