‘Tsssjing’, zegt mijn broodrooster na 2 minuten. Het teken dat ze klaar zijn. Warm zijn ze op hun best met een klontje romige boter erop en een lepeltje fruitige rode jam en dan heel even wachten. Wacht tot je de boter en jam in die kleine bubbelgaatjes ziet smelten. Het heeft me de hele ochtend gekost om een hele batch te bakken, dus nu wil ik de crumpets met alle liefde opeten!
Bij de Marks & Spencer kon je de crumpets gewoon kopen. Keurig verpakt in twee stapeltjes van vier in doosje met cellofaan eromheen. Maar nu de M&S weer vertrokken is uit Nederland, moet je op zoek naar specifieke winkels met Engelse producten om ze te vinden. Zo niet… dan lekker zelf bakken!
Crumpets eten herinnert me aan mijn middelbare schooltijd toen we ze samen rond theetijd aten als ik weer thuis was. Mijn moeder en ik, samen aan de keukentafel met een mok thee. Zonder beleg zijn ze eigenlijk niet te pruimen. Saaie zompige broodjes zijn het dan. Maar eenmaal geroosterd en volgezogen met jam worden het sprankelende, zoete, scrummy theesnacks. En dan die eerste hap… magisch!
Zelf crumpets maken
Maar dan nu… zelf maken! Dat deden we thuis eigenlijk nooit. Wij kochten zelf dus gewoon die pakjes bij de Marks & Spencer, maar nu dat niet kan, maak ik ze dus zelf. Het duurde even om het juiste recept te vinden, maar na drie testrondes en een beetje hulp van mijn Engelse blogvrienden Karen van Lavender and Lovage heb ik mijn crumpets recept!! Absoluut geen ingewikkeld recept, maar je moet wel even de juiste verhoudingen weten, verse ingrediënten (met name gist!) gebruiken en alles in de juiste volgorde verwerken.

Crumpets invriezen en later eten is ook yummy!
Zorg voor de meest verse ingrediënten en controleer de houdbaarheid of werking van je gist. Hiermee valt of staat dit recept. Trek er wat tijd voor uit en je ontbijt of middagsnack kan niet meer stuk! Met dit beslag maak je veel crumpets in één keer. Laat je de crumpets na het bakken volledig afkoelen dan laten ze zich perfect invriezen. Tijd voor je ontbijt? Haal een crumpet uit de vriezer en rooster het twee keer in je broodrooster. Eén keer om te ontdooien en nog een tweede keer om ervoor te zorgen dat de buitenkant een beetje krokant wordt, smeer daarna een beetje boter en jam bovenop en schuif aan bij de ontbijttafel, wedden dat je jaloerse blikken krijgt!

Crumpets
Equipment
- Enkele bakringen van 10 cm doorsnede
- Grote beslagkom
- Koekenpan
- Handig: fles voor poffertjes beslag
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 250 ml rijstmelk
- 250 ml water
- 10 gram instant gist gelijk aan (1 el)
- 1 tl bicarbonate soda
- 1/2 tl zout
- 100 ml warm water
- Olie om in te bakken (gebruik hiervoor een olie met een neutrale smaak, bijv. zonnebloemolie)
Instructies
- Doe de bloem in een grote kom, waarin het beslag straks genoeg ruimte heeft om te rijzen, en roer het gist er doorheen.
- Verwarm de rijstmelk met 250 ml water, maar laat het niet koken. Lauwwarm is prima. Klop de vloeistof met een garde door de bloem en klop het beslag nog zeker 4-5 minuten tot je er dubbele lamme armen van krijgt.
- Bedek de kom met huishoudfolie en zet minimaal een uur weg op een warme plek.
- Los het zout en de bicarbonate soda op in 100 ml warm water en klop door het beslag.
- Bedek de kom weer met folie en laat het nog eens 45 minuten tot 1 uur rijzen. Gebruik je een knijpfles voor het beslag, schenk het beslag daar dan nu in.
- Verwarm een koekenpan op middelmatig vuur, vet de bakringen in met olie en verwarm even mee in de pan. Schep of spuit het beslag tot ongeveer 1 cm hoogte in de ringen.
- Bak de crumpets op middelhoog vuur totdat het beslag bovenop droog is geworden (zoals bij pannenkoeken voordat je ze omdraait). De crumpets hoeven maar aan één kant gebakken te worden. Let goed op dat het vuur niet te heet staat, want anders verbrand de onderkant voordat de bovenkant gaar is.
Ik krijg er direct zin in! Prima ontbijtje ook, omdat je het zo uit de vriezer haalt. Want koken op een lege maag is niet zo mijn ding, maar een lekker ontbijt wel… ;)
Superleuk om te maken! Ik had alleen geen beslag, maar meer deeg…