Laatst zag ik dit idee voor Earl grey cupcakes met een lavendel botercrème, een interessant concept. In huis heb ik nog steeds een flesje lavendelsiroop uit een Franse delicatessenwinkel staan en dus zou ik het theoretisch kunnen maken. Jammer genoeg kan ik ten eerste het Spaanse recept niet lezen en ten tweede heb ik eigenlijk helemaal geen zin in cupcakes en ook niet in lavendelsmaak. Nu niet in ieder geval. Weg hele concept. Wat nu?
Tulband fotochallenge
Afgelopen december hield Simon van Junglefrog een fotochallenge waarin zij bloggers, foodies en foodfotografen uitdaagde om een tulband te maken en op een zo feestelijk mogelijke manier te fotograferen. Dit zag ik onmiddellijk zitten, maar de decembermaand en kerstvoorbereidingen lieten zich niet combineren met extra uitdagingen. In december dus geen tulband, maar het idee is blijven hangen….
Earl grey + cake?
In maart dus geen kerststress, wel een tulband. Een earl grey tulband. Wat een succes! Dit had ik eerder moeten doen. Het heeft een fijne zachte citrussmaak. De structuur is lekker smeuiig en hapt veel te snel weg. Van mijn eerste versie werd ik zo blij dat ik spontaan drie stukken achter elkaar heb gegeten, oeps!
![]() ![]() |
Earl grey melk? |
Lactosevrije tulband
Na mijn eerste tulband, heb ik ook nog een melkvrije variant gemaakt met sojamelk. Versie 1 legde ik voor aan mijn taart proevende collega’s en kwam met vlag en wimpel door de smaaktest. Versie 2 maakte ik met sojamelk voor het verjaardagsfeestje van Little T. zodat mijn lieve mr. Pi ook weer eens van de cake mee kan snoepen. Van deze zuivelvrije versie hebben we na drie dagen nog een klein stukje over en wat schertst mijn verbazing, de cake is nog steeds smeuiig! Dus genieten we vandaag van dit laatste beetje mirakelcake waarvan ik het recept graag met jullie deel.
![]() |
Earl grey tulband cake met citroenglazuur |
Earl grey tulbandcake met citroenglazuur
(recept voor tulbandvorm van ong. 20 cm doorsnede)
Ingrediënten earl grey tulbandcake
- 160 ml melk of (Alpro) sojamelk
- 2 theezakjes earl grey thee
- 150 + 25 gram suiker
- 175 gram margarine of boter
- 200 gram bloem
- 3 medium eieren gesplitst
- 1,5 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
Ingrediënten glazuur
- 75 gram poedersuiker
- 1 el citroensap
- 1 el water
Bereiding cake
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een tulbandvorm in. Een siliconen bakvorm hoef je niet in te vetten.
- Breng de melk met de twee theezakjes in een steelpan aan de kook, haal het van het vuur en laat in ong. 20-30 minuten afkoelen. (Op de foto bovenin deze post, zie je de kleur van de melk na het trekken van de thee.)
- Klop de eiwitten met 25 gram suiker tot stijve pieken en zet opzij.
- Klop in een tweede kom de boter met de rest van de suiker in ongeveer 5 minuten tot een romige, luchtige massa. Klop er daarna éen voor één de eidooiers doorheen.
- Voeg in een derde kom de bloem, zout en bakpoeder samen. En mix het daarna op een gemiddelde snelheid om en om met de melk in drie delen toe aan het boterbeslag.
- Spatel de opgeklopte eiwitten schep voor schep door het beslag totdat alles door het beslag is gemengd.
- Schep het beslag in de tulbandvorm, doe de vorm in de oven en bak het gaar in 35 – 40 min. De cake is gaar als je er een metalen prikker in prikt en er schoon weer uit kunt halen.
- Laat de cake iets afkoelen en haal het na een minuut of 10 uit de vorm. Draai de tulband om, maak de glazuur en verdeel het over de ‘mooie’ bovenkant van de tulbandcake.
Bereiding glazuur
- Zeef de poedersuiker zodat er geen klontjes in het glazuur komen.
- Voeg er het citroensap en water aan toe en roer goed door totdat alles is gemengd. Is de glazuur erg dik, voeg er dan druppelsgewijs een beetje extra water aan toe. Te dun? Voeg dan wat extra gezeefde poedersuiker toe.
- Verdeel het glazuur over de cake en laat het langs de zijkant lopen door de glazuur een beetje over de rand te duwen met de bolle kant van een lepel.
![]() |
Earl grey tulband cake met citroenglazuur |
De cake heb ik iets laten afkoelen, maar vrij snel na het glazuren in een luchtdichte plastic trommel bewaard waardoor de cake niet is uitgedroogd.
bind de zakjes aan elkaar vast, hang een vork of lepel over je pannetje en drapeer de zakjes daarover ;)
ik ga dit recept zeker proberen, klinkt heerlijk!
Bedankt voor de handige tip! : )
Klinkt heerlijk! Ik heb geen tulbandvorm en om de kast nu nog voller te zetten… Enig idee hoe ik de hoeveelheid kan aanpassen voor een cakeblik?
Oeh.. daar moet ik even over nadenken, ik weet namelijk niet precies de inhoud van de vorm. Ik ga het even voor je opzoeken en kom er dan op terug!
Ik zie nu net dat ik je bovenstaande vraag ben vergeten te antwoorden. Ik heb het net even getest. Aangezien het beslag niet al teveel rijst, zou het in theorie moeten passen in een 1,5 liter cakeblik (een klein langwerpig cakeblik van ong. 11 x 25 cm)
ik heb hem gemaakt en hij was heeeeerlijk!!! heb hem wel 5 min langer in de oven gedaan.
Leuk om te horen! Het kan natuurlijk goed dat de tijden wat variëren per oven.
Hmm dit lijkt me echt een super lekkere cake Hazel, ik ga hem binnenkort maken!
Ben benieuwd wat je er van vindt!
Hmmm dit is mijn traditionele Kerstcake geworden. Echt hap, slik, weg. Het glazuur verstevig ik met eiwitpoeder en mijn zoontje gooit er eetbare glitter overheen. Witte hulst chocolaatjes eromheen en de lekkerste kitch cake staat op tafel. De afsluitbare trommel truc werk super.
Ik gebruik speltbloem en ik heb gemerkt dat je dan wel wat aanpassingen moet maken. Ik roer daarom eerst de melkthee door ’t geklopte eigeel. Vervolgens meng ik de eiwitten en eigeel. Tot slot zeef ik de bloem met t bakpoeder erdoor. Zodra bakpoeder nat wordt van de thee vermindert het zijn werking en dan heb je kans dat de cake niet zo goed rijst. (Dat gebeurde vorig jaar) Bakpoeder doe ik i.v.m. met speltbloem een theelepel met een kop en een ruime halve theelepel. (Mijn ‘bak” theelepel is trouwens niet zo groot) Door de thee er van te voren toe te voegen hoeft de bloem ook niet meer dan nodig erdoorheen “gevouwen” er te worden. Speltbloem zo min mogelijk roeren, kleden etc helpt met luchtig houden van de cake.
Ik heb een heteluchtoven, dus er moet echt 25 graden en is een baktijd van 40 minuten echt nodig. De variant van speltbloem, rietsuiker en 35 minuten baktijd bleek iets té nat. Ik ga met die combinatie binnenkort nog eens een poging wagen en dan doorbakken tot 40 minuten. Bij de laatste poging (met 40 minuten baktijd) deze Kerst was de rietsuiker op, dus heb gewoon kristalsuiker gebruikt. Misschien ga ik t ook nog een keer met palmsuiker proberen.
Super recept! Dank.
Hi Sanne,
Wat onwijs leuk om te horen! Klinkt gezellig met de kerstglitters erbij.
Met speltbloem kan ik me voorstellen dat het iets zwaarder wordt, handig om het dan een beetje om te gooien.
Ben wel heel benieuwd naar deze variatie. Zal waarschijnlijk iets voller smaken.
Groetjes, Hazel