Gezonde boekweitwraps voor de lunchtrommel

1.5K

Wat hoort er allemaal thuis in een gezonde lunchtrommel? Zou het in je opkomen om je kind een soepje mee te geven, een handje nootjes of een gekookt ei? Mijn laatste twee werkweken op kantoor waren absoluut het meest slechte voorbeeld dat je iemand kunt geven voor een gezond eetpatroon. Na een vergeten lunch, haalden we twee weken terug kibbeling op de markt met saus, heerlijk maar vol van de verkeerde vetten en zout. Mijn allerlaatste werkdag sloten we af met twee soorten vlaaien bij de koffie en een lunchpatatje van de grote gele M. Je vraagt je af.. wat doe je dan moeilijk over suiker?!

Li-la-lunchtijd

Gelukkig zijn dit niet mijn gemiddelde eetgewoontes dus een uitspatting af en toe moet kunnen. Mijn lunches zijn doorgaans heel gevarieerd; van saaie boterhammen met willekeurig beleg tot verse salades of restjes avondeten. Een lunchtrommel heeft little T. nu nog niet nodig, maar meer variatie in zijn broodmaaltijden kan geen kwaad. Als het aan hem ligt, eet hij namelijk elke dag boterhammen met pindakaas. Tussen de middag krijgt hij op het kinderdagverblijf een biologische warme maaltijd van Moekes Maaltijd. Heel fijn vind ik dat. Hij eet gevarieerd, krijgt vers bereid eten en ik hoef op die dagen ’s avonds niet te stressen om voor hem op tijd warm avondeten klaar te maken.

Van gifbelt naar tempel

Variatie, vers en weinig voorbereidingstijd. Het lijkt soms onmogelijk om te combineren met een (drukke) baan. We willen heus wel het beste voor onze kinderen en onszelf, maar ja, tijd. Dat eeuwige tijdgebrek. Dát en alle tegenstrijdige berichten in de media waardoor je ondertussen niet meer weet wat goed of slecht is voor je kind. Auteur en detox-coach Jacqueline van Lieshout heeft daarom het boek geschreven ‘van gifbelt naar tempel voor kinderen’. In dit boek legt ze uit hoe de voedingsindustrie omgaat met de productie van kindervoeding en legt ze uit waarom je kinderen beter geen suiker, koemelk en gluten kunt voorschotelen. Zij doet dit niet door met een strenge vinger te wijzen, maar door uitleg te geven en door praktische tips aan te bieden.

Van gifbelt naar tempel voor kinderen

Weg van e-nummers en verborgen suikers

Met drinkpakjes Wicky, Fristi of Roosvicee moet je bij haar niet aankomen, net zo min als supermarktvleeswaren, chemische kazen en fabrieksbrood. ‘Er zit niks in. Het dient als vulmiddel, maar het voedt niet. Dat betekent niet dat je in de supermarkt niks meer kunt kopen, je moet alleen wat beter zoeken.’ In het boek legt zij daarom uit waarom en hoe je de etiketten het beste kunt lezen. Om haar conclusies te trekken, sprak Jacqueline met een arts, voedingsdeskundigen, ouders, een drogist en voedselwaakhond foodwatch. Deze gesprekken zijn verwerkt tot interview en kun je teruglezen in het boek.

Hij lust het niet!

Maar het boek gaat verder dan wat je een kind beter wel of niet kunt aanbieden. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je kind eet wat de pot schaft? Hoewel ik er thuis aan tafel geen strijd van wil maken, is het een issue dat me dagelijks kan bezighouden. Uitgerekend die keer dat je extra je best doet, lust hij het niet! In het boek geeft Jacqueline handige tips voor een gezond eetpatroon en hoe je verantwoord om kunt gaan met deze en andere (feestelijke) eetmomenten zonder je kind vol te stoppen met junkfood.

Gezonde lunchtrommel

Vorige week bezocht ik haar workshop waarbij we samen een gezonde lunchtrommel hebben samengesteld. ‘Maar Jacqueline, ik ga toch niet elke ochtend boekweit-pannenkoeken staan bakken voor mijn kind?’ is een veel aan haar gestelde vraag. ‘Nee, zegt Jacqueline. Dat begrijp ik ook wel. Maar je kunt met gemak een hele stapel tegelijk bakken en desnoods een deel invriezen. Rijstwafeltjes met beleg, gekookte eieren, stukjes rauwkost, noten, stukjes fruit, je kunt daarin natuurlijk eindeloos variëren.’ In het boek vind je lijstjes terug met do’s en dont’s en een paar pagina’s met recepten.

Van gifbelt naar tempel - kinderen

Boekweitwraps

(recept voor enkele kleine pannenkoeken)

  • 2 afgestreken opscheplepels boekweitmeel
  • 1 biologisch ei
  • Biologische geitenmelk

De boekweitpannenkoekjes maak je door twee afgestreken opscheplepels boekweitmeel te mengen met 1 biologisch ei en voldoende geitenmelk om een dun beslag te maken (tussen 100 en 200 ml). Snelt een klontje boter in de pan en schenk een deel van het beslag in de pan. Bak de pannenkoek om-en-om gaar. Besmeer en beleg de pannenkoek daarna met een gezonde vulling naar keuze. Rol de wrap op en snijd door de helft.

Deze wraps zijn gevuld met zachte geitenkaas, avocado, gerookte zalm, halfgedroogde tomaatjes en een hardgekookt ei. 

WINNEN??

Speciaal voor de lezers van mijn blog mag ik een gesigneerd exemplaar weggeven. Hoe maak je kans?

  • Like Cookie Cottage op Facebook.
  • Geef ons jouw tip voor een gezonde lunchtrommel als reactie op deze blogpost en zorg ervoor dat je e-mailadres makkelijk is terug te vinden.
  • Good luck!

Op woensdag 26 maart maak ik bekend wie de gelukkige winnaar is. Het boek wordt daarna zo snel mogelijk verstuurd.

Winnaar

Gefelicteerd Reny! Jij bent de gelukkig winnaar van het boek ‘Van gifbelt naar tempel’. Het boek komt zo snel mogelijk naar je toe.

Van gifbelt naar tempel – Kinderen

Hoe houd je kinderen gezond met voeding
Jacqueline van Lieshout
ISBN: 9789021555089
€ 22,99

Auteur: Jacqueline van Lieshout

Join the Conversation

  1. janneke havers says:

    Een bananenpannenkoekje! 1 banaan prakken, 1 ei klutsen, kaneel erbij, mengen en opbakken! Evt met havermout en cocos er doorheen. Email; jannekemeerman@gmail.com

  2. Wauw, dit klinkt erg lekker en gezond! Het is dat ik geen kinderen heb, anders had ik meegedaan ;) want nu hoef ik nooit een trommel te vullen (alleen me eigen dan haha)

  3. Anonymous says:

    Heerlijk zo’n lunchtrommel! Ik geef mijn kinderen ook allerlei (h)eerlijk eten mee. Ik maak regelmatig havermoutmuffins of koekjes. Bananenchips of nootjes als extra en ook hier fan van bananenpannenkoeken. Af en toe een eitje en een blokje kaas om de trommel compleet te maken. Warme groetjes van Ilona, mamoesjka@ziggo.nl

  4. Dzoli says:

    Altijd leuk om zulke eenvoudige maar lekkere rcepten te zien.Heb dit gedeeelt op mij Facebook
    https://www.facebook.com/volimonet.kuvar

  5. Anita H. says:

    Mijn tip: een stuk kokosnoot. En dan een portie rauwkost (reepjes paprika bijvoorbeeld) als aanvulling.

  6. Lekker en ook geschikt als je geen kids hebt denk ik dan (want die heb ik niet, als je Tom even niet meetelt als groot kind..:)) En ik heb ook nog wel eens moeite met gezonde dingen als ik wat mee moet nemen voor onderweg…

  7. Heerlijk he, die boekweitpannenkoeken! Zijn hier ook favoriet :) Een andere favoriet die ik graag zelf maak is de frittata; een ‘gevulde’ omelet. Simpel; de basis zijn eieren en daarin doe ik de groenten die ik op dat moment heb liggen. Ze smullen ervan met de lunch en je kunt het ook heel makkelijk meenemen!

  8. De inhoud van de lunchtrommel is nog altijd redelijk standaard ;-) bruine boterham met kaas. Daarentegen gaat er wel 2 keer per week een groene smoothie mee in de drinkbekers! Spinazie |banaan|kokoswater|chiazaad én cacao crisps

  9. Wat een handige trommel! Ik neem speltboterhammen mee. 1 met avocado, tomaat en verse basilicum. De andere met zelfgemaakte pindakaas. Ik neem ook vaak een handjevol noten mee als tussendoortje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close