Ruim een jaar lang heb ik pogingen gedaan om glutenvrije, zuivelvrije en eivrije cakejes, taarten en koekjes te maken. Het merendeel van al die baksel vond op dag één heel lekker, maar op dag 2 niet meer weg te krijgen zo droog. De kunst bij glutenvrij bakken is om te weten hoe je om moet gaan met glutenvrije bloem. Glutenvrij bakken vraagt om andere ingrediënten (vanzelfsprekend zonder gluten) in andere verhoudingen. Deze glutenvrije appel-kaneel muffins daarentegen zijn zelfs na twee dagen nog lekker, als je ze tenminste zo lang kunt laten liggen…
Glutenvrije bloem
Glutenvrije bloem is zwaarder en heeft daarom meer vocht nodig. Om beter te rijzen kun je er extra bakpoeder, baking soda in doen of extra eieren toevoegen. Meer vocht kan in de vorm van extra melk of door het toevoegen van fruit(puree), dadels of groenten zoals geraspte wortel. Ook aan deze opties had ik drie jaar terug niet zo veel met zo’n streng dieet voor mr. Pi. maar het onderstaande recept had ik dan vast nog zoveel kunnen aanpassen dat het ook eivrij is.
Foodblogswap
Voor deze foodblogswap maak ik iets van Kook de Wereld rond een blog met glutenvrije recepten zonder zout. Hier staan voornamelijk hoofdgerechten, maar als je goed zoekt, vind je ook lunchgerechten, desserts en zoete happen. Glutenvrije krentenbollen lijken me ook wel wat, maar het meest nieuwsgierig ben ik naar de amandel-appel cakejes. Pluspunten daarvan; ze zijn gemaakt met amandelen (amandelmeel) en zonder zuivelproducten. Mét suiker dat wel. En dat precies na een week zonder suiker!
Gekarameliseerde appelstukjes
Niet alleen omdat ik dan geen glutenvrije bloem nodig heb, maar stiekem ook omdat ik graag iets wil maken met de eerste appels uit de boom in de achtertuin. In de bereiding heb ik een paar kleine stappen veranderd, de ingrediënten zijn hetzelfde. Door eerst de appelblokjes met poedersuiker, kaneel en citroen kort in een pannetje te koken, krijg je heerlijke gekarameliseerde stukjes appel. Zonde om te pureren en heerlijk om tegen te komen in je muffin. Het resultaat: verbluffend! Zelfs na drie dagen zijn de muffins nog lekker sappig om te eten. Dat had ik drie jaar geleden moeten weten! Bedankt Marloes!


Glutenvrije appel-kaneel muffins
Recept voor 6 muffins
Ingrediënten
- 1 middelgrote appel in kleine blokjes (150 gram)
- 1 eetlepel + 100 gram poedersuiker
- 1/2 eetlepel kaneel
- 3 theelepels citroensap
- 2 medium eieren (op kamertemperatuur)
- 125 gram amandelmeel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de appel samen met 1 eetlepel poedersuiker, 1/2 eetlepel kaneel en 3 eetlepels citroensap in een steelpan en bak ongeveer 5 -7 min. op een middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur als de stukjes zacht zijn geworden en laat even afkoelen.
- Meng in een kom de eieren met de amandelmeel en de poedersuiker.
- Schep de appelstukjes door het beslag en verdeel over 6 muffinvormpjes.
- Bak de muffins 20 – 25 minuten op 175 graden.
Mooie foto! Ziet er super lekker uit. Lijkt me dan ook wel gezond zonder gluten haha.
Heeeeel gezond mét suiker, maar zonder gluten! @Maura ;-)
Omdat ik niet tegen suiker kan, gebruik ik kokosbloesemsuiker, is bij de natuurwinkel te koop. Hierdoor gaat de bloedsuikerspiegel ook niet omhoog. G.I. 35.
Kokosbloesemsuiker is een goed alternatief. De juiste verhoudingen qua zoetheid tov kristalsuiker heb ik alleen nog niet helemaal onder de knie. Gebruik je zelf evenveel kokosbloesemsuiker als ‘normale’ suiker?
Hoi, kan je dit recept ook maken zonder appel?
Je zou het kunnen uitproberen zonder appel. Ik denk dat het wel kan, echter maakt dat deze muffins juist lekker smeuiig!