Halloween vieren we in Nederland eigenlijk niet, maar deze Amerikaanse feestdag inspireert ons steeds vaker om Halloweengerelateerde recepten te maken. Monsterlijke halloween koekjes, gifkleurige drankjes, broodjes, taarten en heel veel recepten met pompoen. Niet heel verwonderlijk als je bedenkt dat maar liefst 70 miljoen mensen van plan zijn om een pompoen uit te hollen voor Halloween. ZEVENTIG miljoen! Dat is bijna een kwart van de Amerikaanse bevolking. Vanuit een duurzaam standpunt is het dan heel logisch dat je ook iets met al die pulp doet. Alhoewel het vruchtvlees van de uit te hollen pompoenen eigenlijk net iets te nat schijnt te zijn om goed te verwerken.
Keltisch halloween
Wist je trouwens dat Halloween eigenlijk van oorsprong een Keltisch feest is? Halloween stamt af van de keltische viering Samhain. Men geloofde dat op die dag de geesten van overledenen uit dood herrezen en zich onder de levenden begaven. De Kelten zetten daarom eten en wijn bij hun deuren neer om de goede geesten te verwelkomen en droegen maskers om de boze weg te jagen.
Jack o’ lantarn
De Ieren die naar Amerika emigreerden brachten de keltische ‘Halloween’-tradities met zich mee, waaronder de uitgeholde pompoenen. Van oorsprong holden de Kelten knolrapen uit, waarin zij kaarsjes lieten laten branden om de zielen van de doden te vertegenwoordigen. Eenmaal in Amerika stapten ze over op pompoenen die daar veel meer voorkwamen en een stuk makkelijker zijn uit te hollen. Langzamerhand begon men toen ook enge gezichten en andere figuren uit de pompoenen te snijden en de ‘Jack o’ lantarn. werd geboren.
Pumpkin pie spice mix
In deze onderstaande halloween koekjes heb ik mijn eigen pompoentaart kruidenmix gebruikt. Het is vergelijkbaar met koek-en speculaaskruiden allen zit hier ook nog gember en allspice (piment) in. Dus heb je geen pumpkin pie spice of de benodigde kruiden daarvoor in huis, gebruik dan de koek- en speculaaskruiden voor een vergelijkbare smaak.
Royal Icing
De koekjes heb ik gedecoreerd met de fairtrade royal icing van het merk Tate & Lyle, kijk vooral even op hun leuke bakwebsite vol met Engelse recepten. In Nederland kun je deze suiker vinden bij Kelly’s expat schopping, maar perse nodig is het niet. Daarvoor in de plaats kun je elke andere mix voor royal icing gebruiken. Tijdens een decoratiecursus heb ik veel gebruik gemaakt van de royal icing mix van Funcakes en die werkt ook heel prettig. Voor het decoreren van de koekjes heb je nooit een hele zak tegelijk nodig, maar maak je steeds een beetje per keer.
Icing kleuren
Om de icing te kleuren, kun je het beste gebruikmaken van een goede gelpasta van Americolor of bijvoorbeeld squires kitchen of sugarflair. Ik had nu de juiste kleuren niet in huis, waardoor ik de zwarte en een rode vloeistof heb gebruikt van dr. Oetker. Vloeistoffen zorgen er alleen voor dat je icing niet snel de juiste kleur krijgt en door het toevoegen van teveel kleurstof te vloeibaar wordt, met een beetje mixen ben ik tot een hele donkergrijs gekomen, maar voor diep zwart kun je het beste een extra black paste color gebruiken. In beslag of ander voedsel te kleuren zijn vloeistoffen prima, alhoewel ik een zwarte cake dan weer niet zo snel zou overwegen.
Royal Icing maken
Voor het maken van de icing volg je het beste het recept op het pak, dat kan voor elke mix namelijk anders zijn. Let in ieder geval altijd op dat je niet in één keer teveel water toevoegt. Is je icing eenmaal te vloeibaar dan kun je dat alleen verhelpen door er nog een lading suiker toe te voegen. Is de basis klaar, dan maak je de icing een klein beetje dunner met enkele druppels water om het net vloeibaar genoeg te maken om met een spuitzak de kaders op je koekje te kunnen tekenen zonder dat de icing breekt of van je koekje afloopt. Voor een uitgebreidere handige uitleg over het maken van de icing en hoe je koekjes decoreert, kan ik je aanraden om even te kijken naar de tutorial bij Laura’s Bakery.
Halloween koekjes
(recept voor 20 middelgrote koeken)
Ingrediënten
- 125 g (plantaardige) boter
- 100 g witte basterdsuiker
- 250 g zelfrijzende bloem
- 1 el pumpkin spice (of 1 el speculaaskruiden)
- snufje zout
- 50 ml amandelmelk (of gewone melk)
Voor de icing
- Royal icing mix of maak zelf royal icing
- color paste: oranje, zwart en groen
Extra nodig: uitstekers, spuitzak, spuitmondjes Wilton #1, #2 en #3
Bereiding
- Mix de boter en suiker enkele minuten tot een romige massa.
- Voeg bakmeel, pumpkin spice, zout en melk toe en klop met een mixer tot het deeg zich tot een bal begint te vormen.
- Haal het deeg uit de kom, maak er een bal van en wikkel in een stuk plastic folie.
- Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bestrooi je werkblad met bloem, rol het deeg uit tot een lap van 4 tot 5 mm dik. Steek de vormpjes uit en leg de koekjes op je bakplaat.
- Bak de halloween koekjes 10 – 12 minuten op 175 °C. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
Decoreren Halloween koekjes
Zijn de halloween koekjes helemaal afgekoeld dan kun je beginnen met het decoreren. Maak een basishoeveelheid royal icing. Maak ongeveer 500 gram met ene beetje water aan. Neem hier steeds een beetje van om de verschillende kleuren te maken. Neem dan steeds 1 of 2 grote eetlepels (afhankelijk van hoeveel je van de kleur nodig hebt) en kleur die tot de juiste kleur met de colorpaste. Voeg steeds slechts enkele druppeltjes per keer toe en mix goed door de icing. Maak je icing een klein beetje vloeibaar met enkele druppels water per keer (als je een mes door de icing haalt moet deze met enkele seconden weer glad trekken).
Koekjes doodshoofden
Maak de spuitzak gereed met spuitmondje #2 en vul met zwarte icing. Omlijn het hoofd, maak de botten, omlijn de ogen, de neus en de tanden. Voor de tanden kun je eventueel handig spuitmondje #1 gebruiken, die maakt de lijntjes net wat fijner en nauwkeuriger. Laat de lijnen enkele seconden drogen en vul dan de ogen en de neus. Leg de koekjes opzij en laat even goed drogen.
Neem een portie van de witte icing en maak deze iets vloeibaarder dan de zwarte icing door iets meer water eraan toe te voegen. Trek je er een streep in met een mes, dan moet deze direct verdwijnen. Maak de spuitzak gereed met #3 en vul alle vlakken in. Gebruik voor het vullen van de tanden #1 of #2.
Laat de icing nu volledig drogen, dat duurt een uurtje of 8. Om de koekjes daarna knapperig te krijgen, bak je ze nog een uur na in een oven op 50 °C.
Koekjes pompoenen
Maak de spuitzak gereed met spuitmondje #2 en vul met zwarte icing. Omlijn de ogen, neus en mond. Laat de lijnen enkele seconden drogen en vul ze dan op. Dit kun je ook doen met iets dunnere icing, maar omdat het betrekkelijk kleine oppervlakken zijn, kun je het ook met deze dikte redelijk goed vullen. Laat even drogen en maak intussen een kleine portie groene icing klaar en maak meteen iets vloeibaar. Omlijn eerst alle pompoenkroontjes en begin dan weer bij het eerste koekje om te vullen. Ook voor de kroontjes geldt dat je ze met deze dikte prima kunt vullen, is de icing toch te dik? Spuit de zak dan leeg en voeg enkele druppeltjes water toe. Mix goed door elkaar en vul de zak opnieuw.
Terwijl de kroontjes liggen te drogen, maak je een portie oranje icing klaar. Vul een spuitzak met Wilton #2. Omlijn de ogen, neus, mond, de onderkant van het kroontje, de lijnen van de pompoen en tenslotte de buitenste rand. Werk zo alle koekjes af en maak de icing dan wat dunner door het terug in een bakje te stoppen en enkele waterdruppels toe te voegen. Vul de spuitzak opnieuw en zet er spuitmondje #3 op. Vul de koekjes verder op en laat een uur of acht uitdrogen. Om de halloween koekjes daarna weer knapperig te krijgen, bak je ze nog een uur na in een oven op 50 °C.
Ah wat een leuke koekjes! Handig van die uitstekers dat je al de lijnen hebt om te volgen, scheelt heel wat gepuzzel.
Uitstekers met lijntjes zijn inderdaad erg fijn! Prikken niet het makkelijkst de koekjes uit, maar hebben toch een hoop voordelen! ;-)