Een voedselallergie is echt niks voor mij. Niet dat je daarin iets te willen hebt. Maar vind maar eens lekkere cupcakes, taart of koekjes die je ‘mag’ eten als je allergisch of overgevoelig bent voor ei, gluten of melk. Hoewel het aanbod steeds groter wordt, is er niet echt veel keuze. Zelf bakken is daarom de beste optie. Vandaag heb ik een recept gemaakt dat geschikt is als je één van bovenstaande intoleranties hebt, of als je veganist bent. Hoop ik alleen dat je niet overgevoelig bent voor chocolade…?!
Glutenvrije chocolade cupcakes met munt
(recept voor 12-14 cupcakes)
Ingrediënten
- 250 g glutenvrije bloem (bv. schär)
- 170 g basterdsuiker
- 40 g cacao
- 250 ml sojamelk
- 80 ml zonnebloemolie
- 2 tl vanille-extract
- 1 tl appelazijn
- 3/4 tl bicarbonate soda
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
Frosting
- 80 g plantaardige margarine op kamertemp. (ongezouten)
- 250 g poedersuiker
- 3/4 tl groene kleurstof
- 1 tl pepermunt extract
- 25 ml sojamelk
- verse muntblaadjes
Bereiding cupcakes
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vul een muffinblik (voor 12 stuks) met papieren muffinvormpjes.
- Meng de sojamelk en de appelazijn in een mengkom en zet het even opzij. Voeg vervolgens suiker, zonnebloemolie, vanille- en pepermuntextract toe. Meng de ingrediënten tot het een beetje gaat schuimen.
- Zeef in een andere kom de bloem, cacao, bicarbonate soda, baking powder en het zout.
- Giet het melkmengsel bij de droge ingrediënten en mix alles goed door elkaar totdat er geen klonten meer inzitten.
- Bak de muffins ongeveer 20 minuten. Haal ze na het bakken uit het blik en laat ze enigszins afkoelen voordat je de frosting erop doet.
Bereiding frosting
- Mix de poedersuiker en boter goed door elkaar.
- Meng in een maatbeker de sojamelk met de kleurstof en het pepermuntextract. Giet dit beetje bij beetje door de poedersuiker.
- Klop minimaal 5 minuten door tot je een fluffly frosting hebt.
Deze cupcakes zijn geweldig. Het valt niet mee om glutenvrije cupcakes te vinden, maar met dit recept is het een eitje.
Ik ben fan.
ps: gelukkig gebruik je cacao en geen echte chocolade want ik ben allergisch voor de koemelk die daarin gebruikt wordt. Is die vraag ook meteen beantwoord ; )
Klinkt en ziet er enorm lekker uit, ga ik zeker proberen!