Dit shortbread recept is één van de oudste recepten op Cookie Cottage en in alle opzichten een klassieker. Voor dit recept experimenteerde ik met een oud recept uit mijn moeders Engelse kookboek uit 1964, een trouwcadeau. Maar ovens van nu zijn niet helemaal te vergelijken met de ovens van toen het kookboek werd geschreven. Het resultaat was een koekje dat eruit zag als shortbread, maar dat qua smaak meer iets weg had van een taaie schoenzool.
Ik besloot op zoek te gaan naar een modernere variant van het recept en ontdekte dat de oventemperatuur te hoog had gestaan. Voor een overleg met Annette van B&B de Sfeerstal was ik al op zoek naar een goed shortbread recept dus had ik een goed excuus om het opnieuw te bakken. En met succes! Heerlijk zoals shortbread hoort te smaken: lichte zandkoekjes die in je mond wegsmelten. Hieronder lees je het recept om in 45 minuten zelf deze authentiek Engelse koekjes te bakken. Fijn aan dit recept is, dat je er maar heel weinig voor nodig hebt en het lekker smaakt bij alle soorten thee.
Shortbread (fingers)
Recept voor 12-16 koekjes
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 100 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 60 gram witte basterdsuiker
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 150˚C (hetelucht oven op 130˚C).
- Doe de bloem en boter in een mengkom en kneed met je vingers tot er een soort broodkruimels ontstaan.
- Roer 50 gram van de basterdsuiker door de kruimels en kneed tot er een soort deegbal ontstaat. Haal het deeg daarna uit de kom en kneed het op je werkblad nog even kort tot je een mooi glad deeg hebt.
- Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lange rechthoekige plak van 1 cm dik.
- Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier en prik er met een vork ondiepe gaatjes in.
- Bak de shortbread 30 – 35 minuten op 150˚C. In tegenstelling tot andere koekjes is het bij shortbread de bedoeling dat het licht van kleur blijft.
- Haal de shortbread uit de oven. Snijd de plak in lange vingers en besprenkel ze met de rest van de basterdsuiker.
Tip! Het is handig om je alarm iets eerder te zetten dan de gewenste baktijd, zo kun je in de gaten houden of het niet te snel (aan)bakt.
Vandaag ( 17-06-2013) gemaakt door dochter voor een “Britse avond” tweetalig onderwijs….. Mjam….. The best biscuits in town!
Kan je ze ook in kleine koekjes bakken of moet het in een groot plak gebakken worden?