Kastanjekoekjes met hazelnoten en chocoladestukjes (glutenvrij & lactosevrij)

1.4K

Na ruim een week in het nieuwe jaar lijken de feestdagen alweer mijlen geleden. De kerstboom heeft plaatsgemaakt voor een zee aan licht in huis en een aantal mooie bloesemtakken. Nieuw leven in huis en kwetterende vogeltjes in de achtertuin. Eventjes nog, het zal me niet verbazen als de échte winter zich alsnog gauw laat zien. De eerste vetbol hangt in het vogelhuisje, maar er wordt slechts mondjesmaat van gegeten, blijkbaar zijn de temperaturen ook voor hen nog niet winters genoeg.

Winterkoekjes met kastanjemeel

Zelf zorg ik voor wat winterse sferen in huis door winterse koekjes te bakken. Uit de natuurwinkel nam ik een tijd terug een pak kastanjemeel van Healthy Planet mee, benieuwd naar de smaak. In Italië schijnt kastanjemeel een populair product te zijn om mee te bakken, in Nederland kwam ik het nog niet eerder tegen. Misschien omdat het een nogal intensief proces is om kastanjemeel te produceren. De kastanjes worden eerst geroosterd, gepeld en tenslotte fijngemalen. Aangezien kastanjes niet het hele jaar door van de boom vallen, is het niet verrasssend dat deze bloem voornamelijk in het najaar te verkrijgen is. Het blijft een paar maanden houdbaar, maar minder lang als gewone bloem.

Bakplaat met bolletjes koekdeeg

Glutenvrije koekjes

Het ruikt een beetje zoetig en lijkt me heerlijk om een notentaart of notenkoekjes mee te maken. Een fijne bijkomstigheid is dat het glutenvrij is, maar wil je er brood mee bakken dan zul je er op één of andere manier gluten ‘bij moeten stoppen’ om het te laten rijzen en body te geven. Aangeraden wordt om in bestaande recepten niet meer dan de helft van de bloem te vervangen door kastanjemeel. Dat heb ik met de kastanjekoekjes niet gedaan en dat gaf geen enkel probleem. Het onderstaande recept maak ik dus met 100% kastanjemeel.

Diep bord gevuld met kastanjekoekjes

Kastanjekoekjes met hazelnoten en chocolade {glutenvrij, lactosevrij}

(recept voor ong. 16 koekjes)

Ingrediënten

  • 200 gram koude boter of plantaardige margarine
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • 1/2 tl vanille extract
  • 150 gram kastanjemeel (gezeefd)
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gram grof gehakte hazelnoten
  • 100 gram pure chocolade in stukjes gehakt

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Snijd de boter in blokjes en meng dit in een mixer met een platte deeghaak (of met de hand) tot een romig geheel.
  3. Meng er de eidooier en het vanille extract doorheen.
  4. Zeef het kastanjemeel om de klontjes eruit te krijgen, voeg daar het zout en bakpoeder aan toe en meng het door het botermengsel totdat je geen bloem meer ziet.
  5. Schep er de hazelnoten en chocoladestukjes doorheen en zet het koekdeeg een half uur weg in de koelkast.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier en haal het deeg uit de koelkast. Schep met een ijslepel bolletjes van het deeg en leg ze met voldoende tussenruimte op je bakplaat. Druk de bolletjes een klein beetje plat.
  7. Bak de koekjes 10 – 15 minuten op 190 graden. Oventemperaturen kunnen nogal verschillen dus blijf er vooral bij om te zien of het goed gaat. Zodra de koekjes beginnen te geuren en ze iets verkleurd zijn, zijn ze goed.
Close-up van een bord vol kastanjekoekjes

Heb jij al eens iets gemaakt met kastanjemeel?

Ik heb nog meer dan een half pak over en op zoek naar ideeën waar ik de andere helft voor kan gebruiken!

Join the Conversation

  1. Wat origineel, met kastanjemeel! Alleen waar kun je het nou halen?

  2. Ziet er heel lekker uit. En wat apart met kastanjemeel…..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close