Kersen Clafoutis

2.7K

Om de hoek bij mijn Turkse Supermarkt hebben ze vaak meer dan aantrekkelijke prijzen voor fruit en groentes. Momenteel is er een enorm aanbod aan aardbeien, mango’s, avocado’s en kersen. Hoewel lang niet allemaal even logisch volgens het seizoen, kan ik er eigenlijk niet aan voorbij lopen zonder iets lekkers mee te nemen. Met de mango’s maakte ik laatst al mango-yoghurt ijslollies, met de aardbeien en kersen moest ik ook nog iets. Aardbeien verdwenen in de rabarber-aardbeiensiroop. De kersen bewaarde ik voor de clafoutis die ik meenam naar de moestuinmiddag bij Marleen.

Clafoutis met kersen

In een authentiek recept voor kersen clafoutis laat je de pitten in de kersen zitten zodat het vochtgehalte van het beslag niet wordt beïnvloed door het sap van de kersen. Omdat ik niemand een onverwacht bezoek aan de tandarts wil aandoen, verwijder ik ze toch van tevoren. Door van Dooreten.com was trouwens zo handig om tijdens het vlierbloesem maken nog een close-up te maken van de binnenkant van de clafoutis. Zo ziet de taart er dus aangesneden uit. De structuur binnenin heeft iets weg van een stevige pudding. Ik vind het heerlijk maar je moet ervan houden. De clafoutis is ook heerlijk als lauwwarm zomers dessert waar je kort van tevoren nog even wat poedersuiker overheen strooit.

clafoutis DoorEten
Foto van Dooreten.com

Kersen Clafoutis

Recept voor een bakvorm met 25 cm doorsnede

Ingrediënten

  • 350 gram ontpitte kersen
  • 4 eieren
  • 100 gram suiker
  • 250 ml (soja)melk
  • 50 gram bloem + 50 gram amandelmeel
  • 2 tl vanille extract
  • 1/4 tl zout
  • 50 gram gesmolten (plantaardige) boter
  • Poedersuiker om te decoreren

Handig maar niet noodzakelijk: kersenontpitter

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. Was en ontpit de kersen en verdeel ze over de bakvorm.
  3. Smelt de boter in de magnetron of in een steelpannetje en laat een klein beetje afkoelen.
  4. Klop de eieren los met de suiker en meng er de bloem, amandelmeel en het zout doorheen.
  5. Meng nu al kloppend de melk door het beslag en roer aan het eind de gesmolten boter door het beslag.
  6. Verdeel het beslag over de kersen in de bakvorm.
  7. Bak de clafoutis ongeveer 45 minuten op 175 graden.
  8. Laat de vorm een heel klein beetje afkoelen, strooi er de poedersuiker over en serveer lauwwarm.

Kersen clafoutis

Lactosevrije clafoutis met pruimen

Afgelopen week heb ik opnieuw een Clafoutis gemaakt en wat ze zeggen is waar, oefening baart kunst. Naarmate je een recept vaker maakt, ga je het beter begrijpen. En beter proeven! Deze keer maakte ik een pruimen clafoutis en heb ik bijna exact hetzelfde gemaakt als hierboven, afgezien van de melk (vervangen door sojamelk), de boter (vervangen door sojaroom) en de kersen (pruimen). Wederom een heerlijk taartje, maar een volgende keer doe ik zeker wat vanille in het beslag.

Pruimen, perziken, nectarines

Voor een variant met pruimen, perziken of nectarines, gebruik je hetzelfde beslag, maar pas je de hoeveelheid van het fruit aan. Gebruik net zoveel fruit als nodig is om de bodem van de bakvorm te bedekken en schenk daar overheen het beslag.

Join the Conversation

  1. Hee een foto van mij, wat super lief Hazel! Dat was toch helemaal niet nodig, jouw foto’s zijn hartstikke mooi

    Het was een super lekkere clafoutis, ik ga m ook eens maken

    1. Hazel Hardijzer says:

      @Door ah.. je bent me voor. Had het nog even bij je willen checken of je het zo ok vindt. Ik had het zelf echt geen foto’s van een stukje van de taart en vond die van jou er erg smakelijk uit zien : )

  2. Sabine Vanmaercke says:

    Wat een zalig recept! De clafoutis is perfect gelukt. Voor mij was het de allereerste poging om een dessert te maken die lactosevrij én glutenvrij was. Dus heb ik de bloem vervangen door speltbloem en het werkte perfect. Dankjewel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close