‘Lust je ook een stukje Kladdkaka?’ Het klinkt niet alleen als…, maar ziet er ook een beetje uit als… chocoladecake! Een Zweedse chocoladecake, vrij vertaald een kleddercake. Doet een beetje denken aan een Mississippi mudpie, ‘moddercake’. PJ van Nombelina.com maakte het originele recept dat ik voor deze maand ga uitproberen voor de maandelijkse foodblogswap.
Broodje buikspek of chocolademousse?
Nog vóór de blogswap spotte ik bij Nombelina dit Aziatische recept voor een lotusbroodje met buikspek. Momenteel ben ik niet zo dol op spek, maar Nombelina laat het er zo verrukkelijk uitzien dat ik het op zijn minst een keer wil proberen. Voor Cookie Cottage vind ik het iets te Oosters. Wat ik wel nog een keer wil maken van PJ is de chocolademousse zonder slagroom. Het is namelijk altijd handig om een lijstje met zuivelvrije desserts achter hand te hebben, alleen doe ik Mr. Pi totaal geen plezier met (dril)puddingen of mousse(s). Helaas. Voor nu houd ik het daarom bij de Kladdkaka kleddercake
![]() ![]() |
Zweedse Kladdkaka maken |
Kladdkaka
Na een klein twintigtal bezoekjes aan PJ’s website, kijk ik vandaag opeens met andere ogen naar de Kladdkaka. Het is zonder zuivel, mét chocolade, de bereiding is alles-in-een-kom-en-roeren-maar, in 20 minuten klaar en kan prima tussendoor of als toetje. Opeens weet ik het, Kladdkaka, mijn nieuwe snelle cakevriend.
Zweedse zoete blog
Een vergelijkend warenonderzoekje vind ik nuttig om het recept te begrijpen. Google stuurt me naar de heerlijke Zweedse blogs Söta Saker (Zoete Zaken?) en met een beetje inspanning lukt het nog best goed om de recepten te begrijpen. Op deze blog staan minstens tien andere varianten op de kladdkaka. Zelfs een met witte chocolade. Goed idee of niet?
Recept geschikt voor mensen die niet kunnen bakken
Uit de omschrijving maak ik op dat Kladdkaka een recept is dat zich bevindt tussen een brownie en een mudcake. Zeer populair recept onder Zweedse studenten. Als je ziet hoe eenvoudig de bereiding is, dan snap je waarom. Zelfs een kleuter kan dit maken! Het onderstaande filmpje is in het Zweeds, maar met een beetje fantasie goed te begrijpen.
Kladdkaka – Zweedse chocoladecake (lactosevrij)
(Recept voor ronde bakvorm Ø 18 cm)
Ingrediënten
- 100 gram (plantaardige) boter, gesmolten en afgekoeld
- 160 gram suiker
- 60 gram bloem
- 50 gram cacao
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Laat de boter in een steelpan op een laag vuur langzaam smelten. Zet het vuur uit en laat de boter afkoelen.
- Vet een bakblik in en bestrooi met cacao. Wil je de cake uit het bakblik halen, bekleed dan de bodem met een laagje bakpapier en/of gebruik een springvorm.
- Het is de bedoeling dat er geen klontjes in het beslag komen, zeef alle ingredienten boven een kom en roer er dan één voor de eieren doorheen.
- Roer er vervolgens de boter doorheen en doe het beslag direct in de bakvorm.
- Bak de cake 20 – 25 minuten op 175 °C. Todat de bovenkant een klein beetje een krokant laagje heeft en je de inhoud van het bakblik niet meer heen en weer kunt wiebelen.

Ziet er lekker uit hoor! Goede keus. Maar boter valt wel onder de zuivelproducten, dus helemaal zuivelvrij is het niet.
Daar heb je helemaal gelijk in. Bij dit recept heb ik ook geen boter maar plantaardige margarine van de AH gebruikt. Ik heb het recept direct aangepast.
Las ik daar ‘bakklunzen’? Dat ben IK!
Zal dit dus onthouden …
haha Paul, maar echt dit is net zoiets als iedereen kan schilderen!
O dit klinkt helemaal geweldig!
Wacht maar tot je het proeft! Vast ook heel erg lekker met de sojaslagroom! ;-)
Kan de cake ook in een gewone cakevorm of moet ik dan heel erg rekening houden met de baktijd?
Leuk! Ben blij dat het beviel :).
Hoeveel stukjes haal je ongeveer uit deze cake?
Hi Lieze, Het is een vrij kleine cake, maar vanwege de chocolade wel vrij machtig. Afhankelijk van de grootte van je stukken zou ik zeggen ongeveer 6 en met kleinere stukjes 8 max. Groetjes, Hazel