Lavendel limoncello truffels

2.9K

Dankzij de rozemarijn en zeezout bonbons die ik laatst maakte naar recept van Yvette van Boven, heb ik de smaak weer te pakken. Als je het eenmaal (weer) even een keer hebt gedaan, besef je hoe eenvoudig bonbons, of truffels maken eigenlijk is. Geïnspireerd door de lavendel in mijn achtertuin en de lavendel fudge van laatst, bedacht ik de onderstaande lavendel limoncello truffels.

Lavendel limoncello truffels makenLavendel limoncello truffels

In dit recept is de lavendel wat subtieler aanwezig dan bij de fudge, de limoncello is heel licht aanwezig. Bij een volgende keer doe ik in de vulling waarschijnlijk ook kleine snippers citroenschil.

Truffels met lavendel en limoncello

(Recept voor ongeveer 20 bonbons)

Ingrediënten

Vulling
  • 100 ml slagroom
  • 1 theelepel lavendelknopjes (Marqt)
  • snufje zout
  • 100 gram witte chocolade
  • 25 gram boter
  • 1-2 el limoncello
Buitenkant
  • 200 gram witte chocolade (bij voorkeur geschikt voor couverture)
  • lavendelknopjes ter decoratie

Bereiding

  1. Doe de slagroom met de lavendelknopjes in een steelpan en breng het tegen de kook aan. Zet het vuur uit en laat de lavendel een half uur trekken. Zeef daarna de lavendelknopjes eruit en doe de slagroom in een hittebestendige kom.
  2. Plaats de kom bovenop een pan met warm water. Voeg er 100 gram gehakte chocolade aan toe en verwarm op een laag tot gemiddeld vuur tot het gesmolten is.
  3. Neem de kom van het vuur en meng er de boter, limoncello en het zout door en klop het tot het eruit ziet als lemon curd. Doe het mengsel in een luchtdicht bakje en laat het een paar uurtjes of een nacht koelen in de koelkast.
  4. Neem het bakje uit de koelkast en schep kleine lepels van het mengsel ter grootte van een theelepel en rol er een balletje van. Leg de balletjes op een schaal met bakpapier en leg het een uur in de vriezer of iets langer in de koelkast.
  5. Smelt nu 200 gram chocolade de magnetron-methode*. Een halve minuut op 400 watt, even doorroeren en steeds opnieuw 10-15 sec. In de magnetron zetten totdat het volledig gesmolten is.
  6. Doop nu met een vork de truffels in de gesmolten chocolade, laat even uitdruipen en leg het op een vel bakpapier. Versier met de lavendelknopjes en laat de chocolade verder afkoelen totdat het hard is geworden.Laat de chocolade nu afkoelen totdat het hard is geworden.

* Baktip

Zorg ervoor dat er absoluut geen water in contact komt met de kom of de chocolade. Hierdoor ontstaat er tijdens het verwarmen een vreemd kruimelig mengsel waar je niets meer mee kunt aanvangen.

Truffels met lavendel en limoncello

Join the Conversation

  1. Toevallig net een hele zak lavendel gekocht bij Dille & Kamille omdat ik het weekend een taart ga bakken met lavendel. Als de smaak van lavendel bevalt, zal ik hier ook eens aan denken. Ze zien er erg lekker uit.

    1. Hazel Hardijzer says:

      Bedankt Caroline! Ik moest ook wel even wennen aan de smaak. Als het niet te overheersend is, vind ik het wel lekker. De eerste keer dat ik lavendel at, moest ik mezelf er namelijk echt even van overtuigen dat ik geen zeep aan het eten was. Het is dus vrij snel, vrij sterk van smaak. Maar in dit recept is het redelijk subtiel.

      De tip van Dille & Kamille is ook een goeie om te onthouden. Ik wist niet dat ze het daar ook verkopen. Marqt hebben we hier in Utrecht namelijk ook niet maar D&K weer wel :-)

  2. Jacqueline Meldrum says:

    They look wonderful Hazel :)

    1. Thanks Jac,
      I’m still on the path of discovering the taste of lavender. Do you have any recipes with lavender, or do you ever make something with it?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close