Wellicht een beetje zomers, maar na al die zoete smaken had ik zin in iets fris. Een recept waarvoor ik mijn potje lemon curd kan aanbreken. Eens… even… denken… welke smaken zou ik kunnen combineren? Hmm.. iets met maanzaad en nog meer citroen. Een citroentaart met maanzaad! Om de cake iets meer flair te geven, noem ik het bij de Engelse naam: Poppyseed lemoncake.
Citroencake met maanzaad
(recept voor ong. 8 pers)
Ingrediënten
- 120 gram bloem
- 10 gram maanzaad
- 150 gram suiker
- 1,5 tl bakpoeder
- 40 gram (plantaardige) boter op kamertemperatuur
- 120 ml (soja)melk
- 1 ei
- Rasp van 1 biologische citroen
- Lemon curd
Frosting
- 250 gram poedersuiker
- 80 gram (plantaardige) boter op kamertemperatuur
- 25 ml (soja)melk
- Sap van een halve citroen
- Optioneel: 1/4 tl gele kleurstof
Extra nodig: 1 of 2 ronde bakblikken van 18 cm.
Bereiding cake
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Combineer bloem, maanzaad suiker, citroenrasp, bakpoeder en boter in een kom en mix op een lage tot medium snelheid tot alles goed is gemengd.
- Mix er langzaam de melk doorheen tot deze volledig is opgenomen.
- Voeg nu het ei toe en mix in enkele minuten tot een glad beslag.
- Verdeel het beslag over twee bakvormen en bak het 20-25 minuten op 170 °C. Gebruik je één hoge bakvorm, bak de cake dan in ongeveer 40 minuten gaar. De cake is klaar als je een satéprikker in het midden van de cake steekt en deze er schoon weer uithaalt.
- Laat de cake volledig afkoelen voordat je begint met het afwerken van de cake.
Bereiding frosting en afwerking cake
- Doe poedersuiker en boter in een mengkom en mix op medium snelheid tot alles goed is gemengd.
- Zet de mixer op een lage stand en voeg melk, citroensap en eventueel de kleurstof toe. Zet de mixer daarna op een snelle stand en klop de frosting minimaal 5 minuten. Hoe langer, hoe luchtiger.
- Ga nu verder met de cake. Heb je één cake gemaakt, snijd deze op de helft van de hoogte doormidden. Smeer een flinke laag lemon curd op de onderste helft van de cake en zet de bovenste laag terug.
- Schep de frosting op het midden van de cake en werk het langzaam uit over de bovenkant en zijkanten. Je kunt de cake nu zo laten of versieren met wat suikerdecoratie. Op deze cake heb ik gebruik gemaakt van gesuikerde vioolblaadjes.
Liever cupcakes maken?
Je kunt van dit recept ook cupcakes maken met een verrassing binnenin. Verdeel het mengsel over 12 cupcakevormpjes en bak ze 20-25 minuten op 170 °C. Zijn de cupcakes na het bakken volledig afgekoeld, hol de cupcake dan een beetje uit. Schep er een ruime theelepel lemon curd in en dek af met het kapje. Versier de cupcakes daarna met frosting.
Baktip sojamelk
kies je voor sojamelk, gebruik dan een sojamelk speciaal voor bakken en koken (niet te verwarren met kookroom). Aan gewone sojamelk is suiker toegevoegd waardoor de smaak van een recept extra beïnvloed wordt. Gebruik daarom het liefst een ongezoete sojamelk.
Hoi,
Wat een heerlijke blog! Ik vind je blog zo leuk dat ik je een award heb gegeven! Kijk je even op mijn blog voor de spelregels? (http://soesa1.blogspot.com)
Ga zo door!
Groetjes Soesa
Mijn dochtertje heeft een koemelkallergie dus ik moet het met sojamelk maken… Welke sojamelk is dan geschikt? Dit recept lijkt me namelijk ook heelrijk om nu met de beginnende lente te maken…
groetjes Keet
Hoi Keet,
Je kunt het beste ongezoete sojamelk nemen. Van Alpro sojamelke is dat bijvoorbeeld de rode verpakking. Heb ik ook met dit recept gebruikt, smaakte heerlijk!
Apart dat je dat met maanzaad gemaakt hebt, ziet er heerlijk uit.