Panna cotta met boozy cranberry compôte (zuivelvrij kerstdessert)

1.4K

It’s beginning to look a lot like christmas, everywhere you go…

..dit liedje klinkt al dagen in mijn hoofd. Denk ik er even niet aan, dan is daar weer de Jumbo reclame met Frank Lammers die me fijn helpt herinneren. Zo kan ik weer minstens twee dagen vooruit. Eén voordeel, ik hou van kerst. Nee, niet van al dat geregel dat eraan vooraf gaat, maar is alles eenmaal gesetteld dan geef ik me er graag aan over en kan ik uren besteden aan het uitzoeken van recepten en samenstellen van het uiteindelijke menu.

Vorige week ontving ik een uitnodiging van voedingsdeskundige Hanneke, of ik er iets voor voelde om met een aantal andere bloggers samen een kerstmenu op te stellen. ‘Jaa, natuurlijk!’ En ik kan niet anders zeggen dan dat het totale 6-gangen menu er heerlijk uitziet. Is 6 gangen voor jou iets teveel van het goede dan kun je er natuurlijk de elementen uitkiezen die je het meeste aanspreken. Maak gerechten iets groter of kleiner en stel er je eigen menu mee samen. Het dessert is mijn aandeel in het menu, voor de overige gangen kun je kijken op de onderstaande blogs:

Kerstmenu: 6-gangen-diner

Kerstdessert

Het was even wikken en wegen welk dessert ik voor jullie zou bedenken. Laatst maakte ik een merenguerol met (soja)slagroom en frambozen. Het resultaat was minstens zo prachtig als verrukkelijk en makkelijk om te maken, mits je daar een net zo handig bakblik voor hebt als ik. En hoewel ik het met kerst heerlijk vind om eens flink uit te kunnen pakken, is stress nou net niet de bedoeling van kerst. Daarom bedacht ik het onderstaande stressvrije recept voor een zuivelvrije panna cotta die je ruim van tevoren kunt voorbereiden.

Geen fan van pudding? dan vormen deze warme met mincemeat gevulde appels misschien een goed alternatief kerstdessert.

Houd je niet van kokos en is zuivel geen probleem voor je? Vervang de kokosmelk dan door 200 ml volle melk + 200 ml slagroom.

Panna cotta met boozy cranberry compôte

(recept voor 4 personen)

Ingrediënten

Panna cotta

  • 1 blikje kokosmelk* (400 ml)
  • Halve vanillepeul
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 4 blaadjes gelatine

Boozy cranberry compôte

  • 50 gram cranberry’s bevroren (of vers)
  • 2 el + 2 el Pimm’s likeur (evt. te vervangen door een andere fruitige likeur of door 2 el water)
  • 2 el water
  • 2 el suiker

Extra nodig: 4 schaaltjes (inhoudsmaat 125 ml)

Bereiding

Panna cotta

  1. Vul een kom of schaaltje met koud water. Doe er één voor één de blaadjes gelatine in en laat 5 minuten staan.
  2. Zet alvast vier kleine schaaltjes klaar om straks de panna cotta in te maken.
  3. Schraap de zaadjes uit de vanillepeul en doe ze samen met de vanillepeul, kokosmelk en suiker in een steelpannetje. Verwarm op een laag vuur zodat de suiker smelt, maar laat de kokosmelk niet koken.
  4. Haal de gelatineblaadjes uit de kom, laat ze een beetje uitlekken en voeg dan toe aan de kokosmelk.
  5. Verwarm het geheel nog 2 minuten zonder het te laten koken anders zal de gelatine niet goed stijf worden. Verdeel de melk over 4 schaaltjes en zet 4 uur weg in de koelkast.

Boozy cranberry compôte

  1. Maak de compôte door 50 gram cranberry’s te verwarmen met 3 el Pimm’s, water en suiker. Kook de cranberry’s op een zacht vuurtje totdat ze zachtgekookt zijn en een beetje beginnen te barsten. Haal de pan van het vuur en pureer het geheel tot een compôte. Voeg dan nog één eetlepel Pimm’s toe om het weer wat vloeibaarder te maken en laat een beetje afkoelen voordat je het op de panna cotta schept.

kerstbord met daarop een schaaltje met kokos panna cotta

Join the Conversation

  1. Ziet er heerlijk uit Hazel, het water loopt me op deze vroege morgen in de mond :)

  2. Heerlijk Hazel! Met kerst zo’n toetje?! Vanavond al zin in :-) Groetjes Hanneke

  3. Die cranberry compote klinkt echt boozy, wauw! Lijkt me echt heerlijk dit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close