Pruimencrumble met Tia Maria

1.3K

Wat kun je allemaal maken van een paar kilo pruimen? Vorige week plukte ik de pruimen tussen de regenbuien door in de Volkstuin van Marleen. Onderweg ernaartoe huiverde ik van de plens water die uit de lucht kwam vallen, maar eenmaal in de tuin hadden druppelden er nog maar een paar spetters naar beneden. Nog voor het plukken, dwong ik mezelf na te denken over pruimrecepten. Maar hoe meer ik erover dacht, hoe minder interessant het werd en hoe meer ik alleen nog aan taart en jam kon denken.

Schaarste is het probleem niet, want in de koelkast ligt nu nog ongeveer 4 kilo pruimen op me te wachten. Er zijn alleen zoveel recepten dat ik niet meer weet waar te beginnen. Vandaag besluit ik de boeken dicht te slaan en gewoon maar ergens mee te beginnen. Iets eenvoudigs. Een crumble.

WWII

Het recept voor crumble komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De voedselschaarste zorgde ervoor dat ook de Britten moesten rantsoeneren op ingrediënten als bloem, vet en suiker. Daardoor was er vaak niet genoeg om de traditionele taarten te maken zoals ze dat gewend waren. Als bezuinigingsmethode bedachten ze daarop de crunchy crumble topping waar slechts een klein beetje margarine, suiker en bloem voor vereist waren. Inmiddels is de crumble zowel onder Amerikanen als de Britten een populair gerecht.

Crumble vulling & topping

Crumbles zijn een fijne manier om fruit te verwerken als je met een grote hoeveelheid zit. Zowel met de vulling als de topping kun je eindeloos variëren. Bessen, appels, kersen, aardbeien, perziken, pruimen, gebruik één soort fruit, of een aantal door elkaar. Als topping gebruik je in de basis meestal bloem, suiker en boter, hier kun je allerlei fijngehakte noten als hazelnoten, pecannoten of walnoten aan toe voegen, fijngekruimelde koekjes en verschillende specerijen als kaneel, nootmuskaat, kardemom en gember.

Beestjes in fruit

Ik start met mijn emaillen schaal en vul die tot de rand met pruimen. Daarna maak ik ze goed schoon omdat we tijdens het plukken al zagen dat er hier en daar wat gezellige beestjes er hun thuis hebben gevonden. Door de pruimen in blokjes te snijden, kan ik ze allemaal nog even extra goed controleren zodat we straks gegarandeerd een vleesvrije crumble kunnen eten.

Engelse crumble met pruimen en tia maria

 

Pecannoten & likeur

Het idee voor mijn crumbletopping heb ik uit het boek A year of Pies van Ashley English die de combinatie met pecannoten gebruikt op haar perzikkruimeltaart. Als inspiratie voor de vulling werp ik een blik op mijn drankvoorraad op zoek naar een likeur met vanille-achtige smaak, dat lijkt me heerlijk bij de pruimen. Tevergeefs zoek ik naar een laatste restje Cuarante y tres (Licor 43). Ik schuif nog wat flessen opzij en zie daar in het hoekje nog een fles met Tia Maria staan. Ik ruik er even aan en weerhoud mezelf om een slokje te nemen. Tia Maria it is!

Simpel snel & lekker

Het is een fijn gerecht dat zich snel laat bereiden en zich daarom perfect leent als afsluiter van een gezellig zomers etentje. Geen uren in de keuken en daarom ook geschikt als eenvoudig doordeweeks dessert of gewoon omdat de pruimen snel op moeten. Kook je een eenvoudige doordeweekse maaltijd, begin dan met de pruimencrumble voor je aan het avondeten begint. Schuif de crumble in de oven, kook je maaltijd en haal je toetje na een half uur uit de oven. Zodra je aan het toetje begint is de crumble precies genoeg afgekoeld. Easypeasy.

Pruimencrumble met tia maria en een crunchy topping met pecannoten

Recept: Pruimencrumble met Tia Maria

Recept voor een diepe ronde ovenschaal Ø 20 cm.

Ingrediënten

Vulling:

  • 650 – 750 pruimen
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el Tia Maria

Topping:

  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gram bloem
  • 1 el mixed spice (óf 1 el koek-en speculaaskruiden)
  • 50 gram (plantaardige) boter
  • 50 gram gehakte pecannoten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Was de pruimen, verwijder de pitten en snijd in blokjes. Doe de blokjes in de ovenschaal, voeg basterdsuiker en Tia Maria toe en schep een paar keer voorzichtig om met een lepel.
  3. Doe basterdsuiker, bloem en mixed spice in een kom en roer goed doorelkaar. Schep de boter er dan bovenop en kneed het met je vingertoppen door de bloem totdat er wat grove kruimels ontstaan. Schep als laatste de pecannoten door de bloem.
  4. Verdeel het kruimeldeeg over het fruit. Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 30 minuten. Aan de zijkanten van de crumble begint het dan te bubbelen.
  5. Haal uit de oven en laat heel even afkoelen.

Het allerlekkerst serveer je de pruimencrumble met Tia Maria lauwwarm met custard, ijs of slagroom. Maak je er echt een feestje van, druppel dan nog een paar druppels Tia Maria over de lauwwarme crumble en top af met een luchtige toef slagroom.

Crumble met pruimen en topping met pecannoten

 

Join the Conversation

  1. Kan niet anders dan lekker zijn!! :)

    1. :-) eigenlijk gaat dit veel te makkelijk. Een gevaar! Ik heb nu namelijk nog 3 kg te gaan .. aan pruimen dan!

  2. Hi Hazel,

    Wat ziet het er heerlijk uit! En prachtige foto’s:-) Liefs, Ellen

    1. Bedankt Ellen! X

  3. Ziet er echt heerlijk uit! Ik maakte deze week een crumble met havermout, ik denk als je dat combineert met de Tia Maria dat je gewoon een heerlijk, niet te zwaar vallend dessertje krijgt. En inderdaad, lauwwarm met een bolletje ijs… mmmmm ik denk dat ik al weet wat ik dit weekend ga klaarmaken.

    1. Crumble me havermout is ook altijd ene goede combi. Bedoel je je crumble met de bramen? http://www.vaneigenkweek.be/braambessen-crumble/ Ziet er ook prima uit!

  4. Farah - Food and other Friends says:

    Hmm ziet er super lekker uit!

    Het zou niet eens in me opkomen om iets anders van pruimen te maken en ik zou ze gewoon zo opeten. Maar ja, ik heb dan ook geen tijd waar ik super veel pruimen uit kan halen ;).
    Ook heel mooie foto’s zijn het trouwens.

    1. Bedankt Farah! Zo opeten is natuurlijk ook altijd goed, maar zoveel kilo kregen we echt niet weg gegeten :-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close