Heb jij ook nog nooit Weetabix gegeten? Dan weet ik niet of ik het je moet aanraden. Als klein meisje zag ik mijn moeder de geperste volkoren graanbloken fijnprakken in een kommetje met melk of yoghurt bij het ontbijt. Mooi niet dat ik mijn Frosties of Rice Kripies daar ooit voor zou inruilen! Zo jong als ik was, nam ik me alvast voor om dat nooit van mijn leven te eten, hoe gezond het ook claimt te zijn.
Weetabix ontbijt
Maar ja, je komt eens ergens. Je wordt wat ouder en veel wijzer en je leert dat ook onsmakelijk uitziende voedingsmiddelen verslavend lekker kunnen zijn. Dat laatste heb ik trouwens niet met Weetabix, maar inmiddels zie ik er de voordelen van in. Onlangs werd me een Engels ontbijt aangeboden van Jean Beddington door Weetabix. Na een uiteenzetting over de oorsprong van het Engelse ontbijt, verklapte zij haar ‘Beddington-studententijd-dieet’. Word je na een flinke nacht doorhalen brak wakker, neem dan één Weetabix, besmeer met een laag marmalade en *crunch*. Durf jij het aan?
Hostels met Weetabix
De laatste keer dat ik met Weetabix in aanraking kwam, vóór dit ontbijt, was in een hostel in Dublin. Hoewel hostels over het algemeen niet bekend staan om hun luxueuze ontbijt, vond ik deze extreem karig. Óf ik kon witte boterhammen roosteren en besmeren met jam of marmalade, óf ik kon uit een grote plastic bak wat Weetabix graaien en beschenken met melk of yoghurt. Dat je in veel hostels geen eens ontbijt krijgt, wist ik toen nog niet. Ik had het ook toen best zelf willen regelen. Alles behalve die donkere grauwe graandingen..

Crumble maken
Gelukkig spreek ik dankzij het foodbloggen af en toe mensen die me op goede ideeën brengen. Want na het ontbijt met Jean kregen we allemaal een reuzenpak met die ontbijtrepen mee. Eerlijk gezegd was ik juist opgelucht dat ik dat gedeelte tijdens het ontbijt had weten te omzeilen, maar nu zat ik opeens met een pak voor 3 weken ontbijt. Volgens Es van Esfactory kun je er een perfecte crumble mee maken dus daar hield ik me dan maar aan vast. Thuis heb ik het later die week uitgeprobeerd als vervanger voor muesli in mijn yoghurt en dat smaakte eigenlijk best prima als je het aanvult met fruit, noten en/of een siroop.
Pruimentaart met custard
Afgelopen week ben ik geloof ik iets te enthousiast aan de slag gegaan met wildplukken en fruit kopen, want we hebben opeens ook oogst van de aardbeien en frambozen uit de achtertuin. Nu zit ik dus met een lading fruit dat teveel is om binnen een paar dagen op te krijgen dus heb ik wat alternatieven nodig. Ik maakte al een shake met kersen, aardbeien en banaan, maar nu nog iets met die grote bak zwarte pruimen. Een crumble? Eigenlijk wil een Duitse plaattaart maken, maar het handjevol rijpe pruimen is daar net te weinig voor. Is het dan een clafoutis? Nee, het lijkt erop qua bereiding, maar dan met een krokante bodem en custard.
Little T. helpt een handje mee
De taart heb ik gisteren avond laat gebakken. Vandaag bij daglicht nog even op de foto. Omdat ik zo dol ben op foto’s waarbij je handen het eten ziet dragen, wilde ik dat met Little T. ook eens proberen. En wat hebben we gelachen! Alleen al omdat hij bij elke beweging van zijn hoofd het bordje met de taart meebeweegt. De foto hierboven is geen overzichtsfoto van bovenaf maar een peuter die de zwaartekracht tart door het taartbordje bijna verticaal te houden. Ik stak na het klikken net op tijd mijn hand uit, om de taart niet op de grond te zien hoeven glijden. Zie je het spoor in de poedersuiker?
Recept: Pruimentaart met custard (lactosevrij)
(recept voor vierkant (brownie) bakblik van ong. 23 x 23 cm)
Ingrediënten bodem
- 100 gram (plantaardige) boter
- 100 gram weetabix (5 stuks)
- 2 tl tijm
- snufje zout
Ingrediënten vulling
- 5 á 6 pruimen
- 750 ml (ongezoete) sojamelk
- 3 eidooiers
- 3/4 tl vanille extract
- 100 gram basterdsuiker
- 50 gram maizena
- snufje zout
Bereiding bodem
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier, vet dit ook in.
- Smelt de boter in een steelpan maar laat het niet koken. Laat het daarna een beetje afkoelen en verkruimel in de tussentijd de weetabix met je handen boven een kom. Voeg tijmblaadjes en zout toe en roer er dan de boter doorheen tot alles goed is gemengd.
- Druk het Weetabix-mengsel tot een bodem in de bakvorm en zet het ongeveer 20 min. weg in de koelkast.
Bereiding vulling
- Was de pruimen en snijd ze in kwarten. Afhankelijk van de grootte kun je ze eventueel nog een keer doorsnijden zodat je per pruim 8 partjes hebt. Leg afgedekt opzij.
- Klop de melk met de eidooiers en het vanille extract.
- Doe suiker, maizena en zout in een kom. Giet er een klein beetje van het melkmengsel bij en roer tot een papje. Giet dan al roerend met een garde de rest van de melk erbij.
- Doe de melk in een pan en breng al roerend tegen de kook aan. Je merkt dat de custard langzaam wat dikker wordt. Laat het op een zacht tot medium vuur 5 minuten zachtjes koken tot een dikke massa. Blijf roeren zodat de custard niet aan de bodem aanbrandt.
- Haal de pan van het vuur en pak de taartbodem uit de koelkast. Giet de custard in de taartvorm en bekleed met de pruimenpartjes.
- Bak ongeveer 30 – 40 minuten op 180 °C.
- Laat volledig afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Taartbodem
De taart is lekker fris van smaak doordat er relatief weinig suiker in zit. Je kunt de bodem wat zoeter maken door er 50 gram (licht)bruine basterdsuiker aan toe te voegen. Of juist wat frisser door er een beetje citroenrasp door te mengen.
Vanillevla zonder melk
Met de zuivelvrije custard van ben ik zelf erg tevreden, want in feite is dit gewoon een melkvrije vanillevla. Heel handig om te weten. Voor een iets vloeibaarder variant kook je de custard gewoon iets minder lang.
Heb jij een tip voor een recept met Weetabix?
Nog altijd heb ik hier meer dan een half pak in de kast staan. Heb jij voor misschien nog wat receptideeën?
Wauw wat een mooie foto’s. En het model doet het goed hoor ;)
Ik heb het nog noot gegeten maar dit ziet er echt lekker uit.
Liefs Suus
Thnx!! :-) In ieder geval hebben we een hoop lol!
Aaaah, WEETABIX. Ik dacht “dat is toch voor kinderen?” haha. Leuk geschreven zo en mooie foto’s. Krijg gelijk zin in een stukje :)
haha.. ik dacht altijd… dat is voor als je oud bent. Nou ja, je ziet het! ;-)
Ik heb zelf nog nooit (nee, echt) Weetabix gegeten, dus tips voor recepten heb ik niet, maar ik heb wel met plezier je verhaal zitten lezen en vind de foto’s geweldig!
Dank je wel Maaike! Ik denk dat het nog het best te vergelijk is met een hele fijne havermout qua structuur. Tessa vertelde me dat je er ook butterscotch koekjes mee kunt maken dus die heb ik net even opgezocht: http://www.iamcookingwithlove.nl/snack/butterscotch-koekjes/#more-603