Rabarber-aardbeien siroop

5.1K

Rabarber is een uitgesproken spraak waar je van houdt, of je vind het verschrikkelijk. Zelf houd ik niet echt van zure smaken, maar rabarber vind ik heerlijk! Als kind maakt mijn moeder heerlijke rabarbertaarten. Rabarbermoes maakte ze ook graag, maar na drie avonden op rij door de yoghurt, kwam dat me meestal mijn neus uit. Met rabarbertaart had ik daar minder last van. Ben je een fan, dan is dit recept voor rabarber-aardbeiensiroop zeker iets om uit te proberen.

Rabarber
Zelf rabarbersiroop maken

Nu denk ik met weemoed terug aan haar hobbyprojecten en rabarbertaarten. Misschien doe ik nog wel eens een poging om het recept na te maken, of om het tussen haar kookboeken op te snorren. Voorlopig maak ik vooral van alles van rabarber, behalve taart.

Blogswap

Swip, swap, swop! Tijd voor een nieuwe blogswap. Onaponakookt inspireerde me eerder met haar lavendelscones en ook zie ik nog wat andere heerlijke baksels en desserts die het hier goed zouden doen, maar na mijn verhaal hierboven, begrijp je waarschijnlijk mijn keuze voor haar rabarber-vanille siroop. Óf was het haar tip om er een rabarber-mojito mee te maken? Geen slecht idee wat mij betreft. Een strawberry margarita met deze siroop lijkt me trouwens ook geen straf. Alcoholvrij? Dan is de siroop heerlijk te gebruiken als zomers limonadedrankje, en dat is precies wat ik hieronder heb gedaan.

Het recept van Onaponakookt heb ik op twee manieren moeten aanpassen. Ten eerste kon de supermarkt mij geen 2 kg rabarber geven, maar de Turkse Supermarkt ernaast mij wel heel veel aardbeien. Daarmee kwam ik alleen niet aan de liter siroop die zij ervan maakte. Het onderstaande recept voor rabarber-aardbeien siroop maakt uiteindelijk een halve liter siroop. Daarbij heb ik geen sapketel dus heb ik de een beetje water toegevoegd om de rabarber en aardbeien in te koken.

Zelfgemaakte rabarber-aardbeien-siroop
Limonade van rabarber-aardbeiensiroop met frambozen en munt

Rabarber-aardbeiensiroop

Ingrediënten

  • 700 gram rabarberstengels
  • 500 gram aardbeien (gewassen en ontkroond)
  • 150 ml water
  • 1/2 citroen
  • 1/2 vanillestokje
  • 300 gram suiker

Extra nodig: pan voor minimaal 2 liter, zeef, vergiet, lege gesteriliseerde fles van 0,5 liter.

Bereiding

  1. Was de rabarberstengels en snijd ze daarna in stukken van 2 á 3 cm.
  2. Doe de rabarber met de aardbeien en het water in een pan en breng het op een middelwarm vuur aan de kook. Eenmaal aan de kook kun je het vuur wat lager zetten, laat het ongeveer een half uur pruttelen. Haal de pan dan van het vuur en laat het even afkoelen.
  3. Leg een zeef op een kom en giet daarin het rabarber-aardbeimengsel. Laat een ruime tijd uitlekken tot je al het sap van het mengsel hebt opgevangen.
  4. Giet het sap in een schone pan en voeg citroensap, de zaadjes en peul van het vanillestokje en suiker toe. Breng het mengsel kort aan de kook om de suiker op te lossen en laat dan nog heel even pruttelen zodat het sap iets indikt. Zet het vuur uit, haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
  5. Giet de siroop in een gesteriliseerde fles en bewaar het in de koelkast.
Limonade van rabarber-aardbeiensiroop

Rabarberlimonade

Voor het maken van de rabarberlimonade zoals hierboven meng je één deel van de rabarber-aardbeiensiroop met ongeveer 6 delen water. Uiteraard kun je het in elke gewenste verhouding mengen zoals je lekker vindt, zoeter of minder zoet.

Vorige blogswaps

Bij eerdere blogswaps maakte ik:

Andere foodbloggers maakten van Cookie Cottage de volgende recepten:

Join the Conversation

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close