Luchtige appelcake voor Nationale Appeltaartdag

3.1K

Waarom bak jij over twee weken een appeltaart? Je zou een appeltaart kunnen bakken omdat je (schoon)ouders altijd onverwachts in het weekend op bezoek komen, een vers gebakken taartlucht je huis beter verkoopt tijdens de open huizenroute of simpelweg omdat je elk weekend een lekker taartje bakt. Maar een hele goede reden is omdat het zondag 4 oktober 2015 Nationale Appeltaartdag is! Om alvast in de stemming te komen en wat ideeën op te doen, heb ik alvast een frisse luchtige appelcake gemaakt.

Nationale maak-een-appeltaart dag

In 2014 werd de Nationale Appeltaartdag in het leven geroepen wegens de Russische boycot tegen Europese fruit en groenten. Hoewel de boycot geen hot nieuws meer is, hebben boeren en tuinders hier een jaar later nog altijd grote last van. Nu kunnen we de telers nog altijd helpen door massaal meer groenten en fruit te consumeren. Appeltaartdag is dan ook meer dan een geldig excuus om eens flink aan het bakken te gaan. *Ook als je er niks van bakt*.

Nationale appeltaartdag

Luchtige cake met appels

Er is geen simpeler manier om een appeltaart te maken, dan het bakken van een appelcake, mits je een mixer bij de hand hebt, of een garde en een flinke set spierballen. Houd je van lange vingers (koekjes) dan houd je ook van deze appelcake. Dankzij het luchtig geklopte beslag lijkt de smaak niet alleen op die van lange vingers, maar eet je die van jezelf erbij op.

Ideeën voor appeltaart

Zin om ook een taartje te bakken? Bak gezellig een appeltaartje mee. Volg de speciale appeltaartdag facebookpagina en houd deze site in de gaten voor meer appelige recepten in de komende weken.

Eerder maakte ik deze Franse tartelettes met appel, pecannoten en anijs. Lieve kleine taartjes zodat ieder een eigen taartje heeft of voeg de ingrediënten samen voor een grotere versie.

Luchtige appelcake

 

Recept Appelcake

Recept voor ongeveer 10 – 12 personen – taartvorm Ø 26 cm

Ingrediënten

  • 4 middelgrote friszure appels
  • 5 medium eieren
  • 200 gram suiker
  • rasp van een halve biologische citroen
  • 1 tl citroensap (van diezelfde citroen)
  • 1/2 tl vanille extract
  • 150 gram gezeefde bloem
  • poedersuiker ter decoratie
  • Boter of olie voor het invetten van de vorm
  • Extra nodig: bakvorm 26 cm Ø, (hand)mixer of garde

Bereiding appelcake

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C en vet de bakvorm in. Bekleed de bodem eventueel met een stuk bakpapier.
  2. Voor het gemak zou je de appels eerst kunnen schillen, maar het is zonde als de appels in de tussentijd verkleuren dus doe ik dat liever als het beslag klaar is. Klop daarom eerst de eieren met het suiker tot schuimige massa.
  3. Mix er daarna kort de citroenschil, citroensap en het vanille extract door. Spatel dan de bloem voorzichtig door het beslag.
  4. Schil de appels, snijd ze in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd ze vervolgens in hele dunne plakjes over de lengte.
  5. Steek de appelplakjes kloksgewijs in het cakebeslag. Begin in het midden, maak een rondje en begin daar dan een rondje omheen.
  6. Bak de taart ongeveer 50 á 60 minuten op 175 °C, dek na drie kwartier even af met aluminiumfolie tegen teveel verkleuren. Prik met een satéstokje of de cake gaar is door op meerdere plekken in de cake te prikken. Komt de prikker er schoon weer uit dan is je cake gaar.

Variatietip: ook lekker is om ongeveer 40 a 50 gram geschaafde amandelen over de appelcake te strooien voor een luchtige cake met een bite.

Appelcake2

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close