De Tour de France gaat deze week van start. In Utrecht om precies te zijn. Als je iets met de Tour de France hebt, dan heb je er ongetwijfeld al van gehoord. Heb je niets met wielrennen, maar woon je toevallig net als ik in Utrecht dan kun je er niet om heen. De Tour heeft de stad al weken, wat zeg ik.. maanden in haar greep. In het centrum kleurt de stad langzaam geel en bomen worden versierd met bolletjestruien. Hier in de wijk bereiden we ons voor om een weekend afgesloten te zijn van ongeveer alle toegangswegen. Want zodra het kwik naar het hoogtepunt is gestegen, zal de tour hier langs onze straat razen.
Die tropische temperaturen lijken me overigens geen pretje voor die wielrenners. Vorig jaar stond ik een vergelijkbare hitte nog bruidstaarten te bakken voor hele lieve vrienden. Een perzik layercake en deze citroen lavendelcake. Gek genoeg overkomt me dat wel vaker, bruidstaarten bakken bij onmogelijke temperaturen. Reden om op zulke dagen extra vroeg op te staan, want werken met fondant of botercrème valt niet mee in die hitte. Alles smelt zo snel!
Tafel vol bruidstaarten
Zo stond ik vijf jaar terug een bruidstaart met fondant en honderd red velvet cupcakes te bakken in de zengende hitte. Vorig jaar stond ik tijdens een hittegolf in de keuken voor twee verschillende taarten die me zelfs om acht uur ’s ochtends al de keuken uit brandden. Mijn vriendin (de bruid) wilde namelijk niet één grote bruidstaart, maar heel veel taarten en vroeg daarom vriendinnen, moeders en schoonzussen om een taart te bakken. Ieder zou zo zijn eigen specialiteit maken, lettend op een redelijke verdeling aan taarten, zodat er tijdens de grote dag geen tafel met uitsluitend appeltaarten of kwarktaarten zou staan.

Welke taart moet ik nou maken?
Aangezien ik hierin een leuke uitdaging zag voor mezelf, wachtte ik rustig af wat anderen zouden bakken, want die taarten zou ik dan niet maken. Toen de appeltaarten, cheesecakes, chocoladetaart, red velvet cake en aardbeientaart al gereserveerd bleken, moest ik dus iets anders bedenken. Ik pinde een bord vol met inspiratie voor cake & pops op Pinterest en besloot dat het een echte seizoenstaart moest worden. De zomer biedt alleen zoveel fruit dat ik niet meer kon kiezen. Daarom maakte ik een lijstje met ideeën en liet de bruid zelf maar kiezen.
Welke taart zou jij uit dit lijstje kiezen?
- Perzik layercake
- Citroen-lavendelcake
- Pavlova met zomerfruit
- Aardbeien layercake
Oh beautiful world
Door de hitte heb ik me toen niet al te veel kunnen concentreren op het maken van foto’s en ben ik zelfs vergeten om er een van het eindresultaat te maken. Gelukkig was fotograaf Hanneke van Oh beautiful world ook aanwezig tijdens de big day, en legde zij mijn taart alsnog in volle glorie vast op de foto. Hanneke maakt werkelijk prachtige foto’s dus mocht je nog op zoek zijn naar een bruidsfotograaf, kijk dan vooral even op www.ohbeautifulworld.com.
Citroencake met lavendel
(recept voor bakvorm van Ø 22 cm)
Ingrediënten
Cake
- 100 gram boter (kamertemperatuur)
- 150 gram witte basterdsuiker
- 2 eieren large (kamertemperatuur)
- 100 gram bloem
- 100 gram zelfrijzende bloem
- 100 ml melk
- 25 ml citroensap
- 1,5 tl citroenrasp
- 1,5 tl gedroogde lavendelknopjes
- 2 á 3 el Limoncello
Botercrème
- 750 gram poedersuiker
- 240 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)
- 75 ml melk
- 1 tl citroensap
- optioneel: paar druppels gele kleurstof
Extra nodig: twee bakvormen van Ø 22 cm, spuitzak met grote ronde spuitmond, kleine spatel of een breed mes van ongeveer 1,5 cm breed.
Bereiding citroencake
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de bakvormen in en bestuif met bloem.
- Klop met een mixer de boter op medium snelheid licht en romig en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Schraap af en toe met een spatel langs de rand van de kom zodat alle boter goed fluffy wordt gemixt. Dit duurt ongeveer 2 á 3 minuten.
- Voeg één voor één de eieren toe en klop tot ze goed zijn opgenomen. Meng het geheel daarna nog eens 2 minuten zodat je een romig mengsel krijgt.
- Doe de twee soorten bloem met de citroenrasp in een kom en voeg de melk samen met de citroensap. Voeg nu om en om in drie keer de bloem en de melk toe aan het botermengsel. Mix goed na elke toevoeging.
- Meng de lavendelknopjes door het beslag.
- Verdeel het beslag over de ingevette bakvormen en schuif in het midden van de oven. Bak 25 – 30 minuten op 175 °C. De baktijd en temperatuur kunnen per oven iets verschillen. Test daarom met een cakeprikker of de cake ook van binnen gaar is. Als je een prikker schoon uit de cake kunt halen, is de taart gaar.
- Laat een minuut of 10 afkoelen, haal dan de cake uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen. Maak intussen de icing.
Bereiding botercrème
- Klop de poedersuiker en boter met een elektrische mixer op medium snelheid totdat alles goed is gemengd. Zet de mixer nu in een langzame stand.
- Mix de melk met de citroensap lepel voor lepel door het botermengsel. Als alles goed is opgenomen, zat je de mixer weer op een hoge snelheid. Mix hierna nog 5 tot 10 minuten mixen totdat de icing licht, luchtig en fluffy is. Hoe langer je mixt, hoe luchtiger het wordt. Voeg nu eventueel wat kleurstof toe. Doe dat steeds slechts met enkele druppels tegelijk om te zien hoe de kleur uitpakt.
- Verdeel de botercrème in twee porties. Zet één van de twee porties in de koelkast.
Stapelen
- Smeer beide cakehelften aan de bovenkant in met Limoncello. Dit zorgt ervoor dat de cake niet zo snel uitdroogt en smeuiig blijft. Zeker als je de cake iets langer van tevoren maakt.
- Neem een van de porties botercrème. Smeer de helft hiervan bovenop de onderste cakehelft als tussenlaag voor de cake. Doe er de tweede cakehelft bovenop.
- Gebruik de rest van de botercrème om een zogenaamde crumbcoat te maken. De crumbcoat maak je door de cake bovenop en rondom te besmeren met de botercrème en dat enigszins glad af te smeren. Dit hoeft niet perfect glad aangezien er nog een tweede laag bovenop gaat. Het doel is om de ‘losse’ kruimels vast te zetten zodat ze niet in je uiteindelijke buitenste laag terecht komen. Zet de cake minstens een uur in de koelkast zodat de laag botercrème stevig wordt.
- Haal de tweede portie uit de koelkast en klop met de mixer opnieuw tot een fluffy botercrème. Smeer de cake rondom dun in met de botercème en strijk de bovenkant van de cake glad af. Doe de rest van de crème in de spuitzak.
- Spuit een rij dotjes verticaal op de zijjkant van de cake en druk ze gedeeltelijk plat met je spatel. Spuit halverwege de platgedrukte dotjes een nieuwe dot botercrème en druk die ook weer plat. Herhaal dit totdat je de cake rondom heb versierd.
Note
Staan de cakehelften bol aan de bovenkant? Snijd de bolling er met een broodmes voorzichtig van af. Draai de bovenste cakehelft om, zodat je onderkant van de cake als bovenkant krijgt. Zo krijg je weer een rechte bovenkant zonder al te veel kruimels.
deze taart zie er echt fantastisch lekker uit!
net je blog hier ontdekt en zeer leuk om te ontdekken.
ik volg je zeker weten!
liefs
Een beetje late reactie, maar wilde je toch nog even laten weten dat ik je reactie zo lief vind, dankjewel!!