Deense Aebleskivers

3.5K

Tijdens Koninginnedag scoorde ik op de vrijmarkt deze mooie blauwe geëmailleerde gietijzeren pan. Voor maar 50 cent!! Ik had nog nooit van Aebleskivers gehoord en herkende hier dus ook geen Aebleskiver pan in. Toch moest en zou ik die pan hebben. Waarvoor ik het kan gebruiken zou ik thuis wel uitzoeken. Het blijkt een soort poffertjes pan dus, maar dan van een reusachtig formaat. Een pan voor Deense pannenkoekjes it is.

Aebleskivers pan

De gaten in een Aebleskivers pan zijn niet alleen dieper maar vergen ook knap staaltje techniek om ze te kunnen draaien tijdens het bakken. Na twee rondjes proefbakken, begint de handigheid langzaam te komen. De eerste pannenkoek mag mislukken, zeggen we hier altijd.

aebleskivers makenAebleskivers - Deense pannenkoeken

Aebleskivers

Aebleskivers is bij uitstek een gerecht dat je goed suikervrij kunt eten, waarbij je zoet naar eigen smaak en inzicht kunt toevoegen. Geen suikerbeperking? Dan smaken ze lekker met boter en poedersuiker of gevuld met chocolade. Mag je geen suiker of probeer je dat te beperken dan eet je ze bijvoorbeeld met ahornsiroop zoals bij American pancakes, of je eet ze met een fruitvulling van plakjes banaan. En wat dacht je van een appel-kaneelversie geïnspireerd op een recept van Dimples and delights? Nog meer leuke vultips vind je op de blog A beautifull mess.

aebleskivers etenAebleskivers eten

Bosbessenjam

Zelf stopte ik in een aantal van de ‘poffertjes’ een plakje banaan of een theelepel bosbessenjam die ik vaak voor Little T. koop. Zo lang ik zijn suikerinname nog kan beïnvloeden, probeer ik hem alleen zoet broodbeleg of koekjes te geven waaraan geen geraffineerde (extra) suikers zijn toegevoegd. Gelukkig komen er hiervoor ook steeds meer alternatieven op de markt, soms is het alleen even zoeken en goed kijken in de schappen.

Links beslag met gist, rechts beslag met bakpoeder

Twee versies

Ik maakte twee verschillende suikervrije versies: een met melk en gist, de andere ook zuivelvrij door sojamelk te gebruiken met bakpoeder. De melkversie heb ik gebaseerd op een ouderwets recept voor drie-in-de-pan, de versie met sojamelk baseerde ik op verschillende Deense recepten voor Aebleskivers. Volgende keer maak ik ook de sojamelkversie met gist, want daarmee ontstaat meer lucht in het beslag, zoals je kunt zien op de foto hierboven. Aan het eindresultaat merkte ik niet zo veel verschil dus wil snel aan de slag, gebruik dan het recept met bakpoeder.  Dat kun je natuurlijk ook doen bij de versie met melk. Beslag voor American pancakes zou je hiervoor trouwens ook goed kunnen gebruiken.

Aebleskivers - Deense poffertjes

Deense Aebleskivers

(recept voor ongeveer 3 porties van 7 stuks)

  • 250 gram bloem
  • 1/2 tl zout
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder of 1 eetlepel gist (let op! De versie met gist vergt een rijstijd van 1,5 á 2 uur)
  • 300 ml melk of ongezoete sojamelk
  • 25 gram gesmolten margarine

Extra nodig:

  • Aebleskivers pan
  • Twee houten prikkers
  • Kwastje om in te vetten
  • Poffertjes knijpfles of ijsboltang of twee eetlepels

Bereiding met bakpoeder en sojamelk

  1. Doe de bloem, met zout en bakpoeder in een kom, maak in het midden een kuiltje.
  2. Breek het ei in het kuiltje en roer daarna beetje bij beetje de melk door de bloem.
  3. Laat 25 gram margarine of boter smelten in een steelpannetje of in een glas in de magnetron.
  4. Laat de pan goed heet worden en smeer met een kwastje alle gaten goed in met de gesmolten boter.
  5. Vul de gaatjes nu tot net onder de rand, een ijsboltang bevat precies genoeg beslag voor één gat. Wil je de aebleskivers vullen, gebruik dan minder beslag per gaatje. Een vulling zorgt voor extra volume waardoor ze kunnen overstromen.
  6. Draai de aebleskivers om zodra het beslag aan de bovenkant dof begint te worden en de zijkanten lichtbruin, net zoals bij pannenkoeken en poffertjes bakken. Het draaien vergt even oefening, maar gaat makkelijker met iets minder beslag in een gat. Als de onderkant ook lichtbruin is gekleurd, zijn ze klaar.

Bereiding met gist en melk

  1. Verwarm de melk in een steelpannetje of in de magnetron totdat deze lauwwarm is.
  2. Doe de bloem met het zout in een kom, maak er een kuiltje in en breek daarin het ei.
  3. Meng de gist met 100 ml melk en roer even goed door elkaar. Meng het daarna door de bloem. Roer er daarna de rest van de melk doorheen.
  4. Dek de kom af en zet het 1,5 á 2 uur weg op een warme plek om te laten rijzen.
  5. Volg stap 3 t/m 6 van het recept hierboven.

Join the Conversation

  1. Danielle says:

    Hoi! Het ziet er lekker uit. Leuk dat je zo’n pan hebt gevonden, echt een koopje! Ik ben nu eigenlijk ook nieuwsgierig naar het recept van de vanille chai muffins zonder suiker. Zou je die willen delen?

    Groetjes,
    Danielle

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close