Je zou wel gek zijn als je met 30 graden de keuken in duikt om een batch madeleines te maken. Toch is dat precies wat ik vanmiddag gedaan heb. Terwijl little T. lekker ligt te dobberen in het peuterbadje, probeer ik mijn hoofd koel te houden om het recept goed te kunnen volgen. Ik bedoel, wat is nou dertig graden? Gisteren deden mijn zussen en ik nog een wedstrijdje hittegolf. Bij wie loopt de temperatuur het hoogst op? Ik heb nog geprobeerd vals te spelen door de thermostaat (draagbare versie) in de de zon te leggen, maar tegen de 47,2 C° die zus in Engeland aantikte, konden wij niet op. Daarbij vergeleken stellen de 36 C° die de renners van de Tour de France tijdens le grand départ morgen moeten trotseren opeens niets meer voor.
Een weekje Franse recepten
Ideeën voor deze blog ontstaan altijd heel spontaan. Dat ik deze week heb gebombardeerd tot Franse week is dan ook zo’n spontaan idee dat ik het niet alleen van het weer een beetje benauwd krijg, maar ook van de lichte druk om jullie deze week meerdere Frans getinte recepten te kunnen geven. Tegelijk is dit precies wat me zin geeft om aan het bakken te gaan. Nieuwe smaakcombinaties proeven, onbekende recepten leren en er mijn eigen draai aan geven. Eerder deze week maakte ik zeezout met Franse kruiden voor een zomerse BBQ en publiceerde ik na een jaar eindelijk mijn recept voor citroencake met lavendel, hemels lekker!
Typisch Frans
Aan het begin van deze week stelde ik mijzelf de vraag welke lekkernijen nou echt typisch Frans zijn. Datgene zou ik dan deze week nog gaan bakken. Bewust heb ik ervoor gekozen om mezelf te beperken tot zoete gerechten, want zelfs daaruit is het lastig kiezen. Vervolgens de vraag wat moet ik echt een keer gemaakt hebben, wat heb ik huis en waar heb ik trek in? Op mijn Pinterest bord French patisserie begon ik recepten te verzamelen om al gauw de conclusie te trekken, dat dit project me maanden gaat kosten, wil ik alles een keer maken. Laat ik maar beginnen met datgene waarvoor ik al meer dan een jaar een ongebruikt bakblik in huis heb; madeleines!
Follow Cookie Cottage’s board ♡ French patisserie on Pinterest.
Madeleines van David Lebovitz
Dit filmpje over Madeleines maken met David Lebovitz hielp me trouwens ook over de streep. Twee jaar geleden sprak ik hem tijdens Food Blogger Connect congres in Londen, waar hij deel uitmaakte van het programma. Niet iedereen zal hem kennen, maar famous als foodblogger, expat (American in Paris) en kookboekenschrijver (The sweet life in Paris en My Paris kitchen) is hij gelukkig verre van stardom met sterallures gebleven. Het is een ontzettend grappige kerel, lees zijn blog ‘living the sweet life in Paris‘ er maar op na. Dus elke keer als ik toevallig op een filmpje van hem stuit, schiet de glimlach op mijn mond als hij begint te praten. En ja, zijn accent helpt daar aan mee…
Hoewel je madeleines volgens master patissier Robert van Beckhoven áltijd met beurre noisette moet maken (seizoen 1 – Heel Holland Bakt), volg ik deze keer liever het recept voor madeleines van David Lebovitz. Moeilijk is het niet. Maar omdat ik ze nog niet eerder heb gemaakt, beperk ik mijn eigenwijsheid door alleen een extra smaakje toe te voegen en me verder geheel aan de bereidingswijze te houden, inclusief het twee keer een half uur tot een uur laten rusten van het beslag voor een mooie ‘hump’ (bolle kant) op de madeleines.
Strawberry & Elderflower thee
Nog vóór je de Clipper thees in Nederland zag, verkocht ik deze in mijn Cookie Cottage webshop. Deze heerlijke strawberry & elderflower (vlierbloesem) thee was er toen nog niet. Eerder maakte ik deze earl grey tulbandcake nu ben ik benieuwd of ik iets soortgelijks kan doen bij de madeleines met een minder krachtige thee. Bakken met thee is een leuk alternatief voor vanille, citroen of een andere smaakaker. Maar hoe geef je je gebak een theesmaak als er geen melk of ander vocht aan toegevoegd hoeft te worden?
Simpel! Laat de boter in een pannetje smelten en laat daar de thee in trekken door er een zakje of losse theeblaadjes in te doen. Bij dit recept liet ik de boter smelten met de thee en binnen no time begon de boter te bubbelen en roze te kleuren. En daar kwam toch een heerlijke geur bij vrij! Zou ik er een hapje van kunnen nemen zonder mijn tong te verbranden?
Madeleines met strawberry & elderflower thee
(Recept voor 16 madeleines)
Ingrediënten
- 2 eieren (Large) op kamertemperatuur
- 100 gram fijne suiker
- 150 gram bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl vanille extract
- 120 gram (plantaardige) boter + 40 gram extra om de bakvorm in te vetten.
- 2 theezakjes strawberry & elderflower van Clipper
- 1 el honing
- Extra nodig: madeleines bakblik (voor 16 stuks), theezeefje
Bereiding
- Doe de eieren in een kom en mix er op medium snelheid beetje bij beetje de suiker doorheen. Het mengsel zal eerst beginnen te schuimen om vervolgens te veranderen in een dikker vla-achtig romig mengsel. Mix daarna nog zo’n 3 tot 5 minuten totdat het eimengsel in volume is verdubbeld.
- Roer nu bloem, bakpoeder, zout en vanille extract door het eimengsel. Bedek de kom met een handdoek of plastic folie en laat het beslag 30 tot 60 minuten rusten.
- Doe in de tussentijd de boter in een steelpan. Maak de theezakjes open en doe de losse thee bij de boter in de pan. De boter zal langzaam gaan bubbelen en roze kleuren. Giet de gesmolten boter door een theezeefje in een schoon kommetje en roer er de honing goed doorheen (indien de honing een beetje korrelig is, kun je de boter opnieuw verwarmen tot het gesmolten is en opgenomen in de boter). Laat de boter nu zo’n 30 minuten afkoelen. er zullen nog hele kleine roze puntjes in de boter blijven ronddrijven, dat is niet erg.
- Roer de boter door het beslag (verwarm de boter opnieuw een beetje als je merkt dat deze weer wat hard is geworden) en mix tot een glad beslag. Bedek de kom opnieuw en laat het nog eens 30 tot 60 minuten rusten.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 C°. Smelt de extra boter en vet de madeleines bakvorm daarmee in. Vul nu elke holte met ongeveer 1 kleine eetlepel beslag totdat ze voor driekwart gevuld zijn. Probeer het beslag enigszins gelijkmatig te verdelen.
- Bak 8 tot 10 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn gekleurd. Neem uit de oven en laat een halve minuut afkoelen voordat je ze eruit wipt en op een rooster verder laat afkoelen.
- Serveer á la David met aardbeien en slagroom.
Dit recept is een variatie op het madeleines recept van David Lebovitz.
ps.: Liever gewoon vanille madeleines? Laat de thee dan achterwege.