Janneke Philippi schreef er een boek over vol, appeltaart recepten! In mijn beleving is appeltaart een typisch Hollandse taart die je op veel feestjes terugvindt in het standaard taartaanbod. Iedereen lust tenslotte appeltaart, toch? Bij mij thuis was het in ieder geval zeker geen standaard. Misschien was het omdat mijn moeder, net zoals ik, hield van de afwisseling en het experimenteren, misschien omdat de taart zowel in Engeland als in Duitsland een minder centrale rol op feestjes toebedeeld krijgt. Want het is niet zo dat ze in die landen geen appeltaart kennen, alleen vergelijken kun je het niet.
Appeltaarten proeven
Mijn smaakherinneringen heb ik dan ook vooral buitenshuis opgedaan. Om te beginnen met de traditionele appeltaart van mijn vroegere buurvrouw bijvoorbeeld. Nog steeds mag ik daar af en toe van genieten als ze er weer eens eentje voor haar dochter, mijn beste vriendin, heeft gebakken. Andere appeltaarten proefde ik in brasserieën (laatst nog een befaamde versie bij Brasserie Meuwese in Amsterdam), in cafés en op verjaardagen waar het aanbod uitsluitend uit deze taart bestond, of het alternatief me minder aansprak. Waar of hoe at jij jouw favoriete appeltaart?
Appel & kaneel verplicht?
De gemeenschappelijker deler in al deze appeltaarten; appel & kaneel, lijken een onafscheidelijk duo. Zou dat nou niet anders kunnen? Het boek van Janneke, ook al heb ik het zelf niet in de kast, bewijst dat er meer is dan de oerhollandse appeltaart zoals we die gewend zijn. En eigenlijk is dat precies wat ik voor ogen heb met deze tartelettes.
Jamie Magazine appeltaartwedstrijd
Een Instagram appeltaartwedstrijd van Jamie Magazine inspireerde mij tot het maken van deze tartelettes. Een mini-appeltaartje zonder kaneel, maar met anijs. isn’t that nice? Voor de standaard appeltaart bestaan tenslotte al zoveel recepten. Hier zie je mijn appeltaartje(s) op Instagram. De (hoofd)prijs? De gekozen foto wordt afgedrukt in het paasnummer van Jamie Magazine. Een wedstrijd om de eer.
Franse pâte sablée met Amerikaans gebakken appelstukjes
Mijn appeltaart kun je maken als kleine tartelettes of als klein taartje van ongeveer 20 cm doorsnede, net wat uitkomt en waar je zin in hebt. Voor het deeg maakte ik gebruik van het recept voor pâté sablée (met amandel) deeg van de Franse Chef Simon. Op zijn Nederlands: zanddeeg. De appeltaartvulling is van mijn eigen hand, maar op Amerikaanse wijze, namelijk door de stukjes appel eerst te bakken.
![appel-pecan-tartelettes4b](https://www.cookiecottage.nl/wp-content/uploads/2015/02/appel-pecan-tartelettes4b.jpg)
Tartelettes met appel, pecannoten en anijs
(recept voor 6 tartelettes)
Deeg
- 90 gram (plantaardige) boter
- 20 gram amandelmeel
- 45 gram poedersuiker
- 2/3 ei
- 120 gram bloem
- snufje zout
Vulling
- 3 Goudreinetten appels
- 2 tl citroensap
- 25 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 el honingcrème
- 1,5 tl gemalen anijszaad
- 25 gram pecannoten grof gehakt
- 1 el maizena
Topping
- 25 gram pecannoten
- 25 gram hazelnoten of amandelen
- 1 el lichtbruine basterdsuiker
- 2 el water
Extra nodig: 6 kleine taartvormpjes van ± 10 cm doorsnede, bakpapier, blindbakbonen
Bereiding
- Deeg: klop de boter met een mixer zacht en romig en mix er dan het amandelmeel en de poedersuiker doorheen. Kluts het ei even los en mix dan 2/3 deel van het ei door het mengsel tot het goed is opgenomen, voeg dan de bloem en het zout toe. Mix tot alles goed is gemengd. Vorm een deegbal van het mengsel, verpak in plastic folie en laat een half uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven intussen voor op 175 °C, vet de taartvormpjes in met boter en maak alvast de vulling.
- Appeltaartvulling: schil de appels en snijd in kleine blokjes. Doe de appelstukje en citroensap in een pan en hussel goed door elkaar.Voeg suiker, honing, anijszaad, pecannoten en maizena toe en meng door elkaar. Zet de pan aan op een laag vuur en bak de stukjes appel 5 tot 10 minuten totdat de stukjes een beetje zacht beginnen te worden en licht beginnen te karameliseren. Haal de pan van het vuur en zet opzij totdat de gebaksbodempjes klaar zijn.
- Taartbodems: neem het deeg uit de koelkast, bestuif een werkblad licht met bloem en rol uit tot een lap van ongeveer 3-5 mm dik. Snijd 6 rondjes uit het deeg die iets groter zijn dan de taartvormpjes en bekleed de vormpjes daarmee. Leg in elk taartvormpje een stuk bakpapier op het deeg met daarop wat bakbonen. Bak de taartbodempjes daarna 15 min. op 175 °C. Neem ze uit de oven en laat kort afkoelen om de bakvulling er uit te halen en appeltaartvulling er in te kunnen doen.
- Taartjes vullen en topping maken: vul de taartjes met de appeltaartvulling. Hak daarna de pecannoten en hazelnoten of amandelen in stukjes. Verwarm de basterdsuiker met het water in een koekenpan en roer even door elkaar. Voeg de gehakte noten toe en laat al roerend in enkele minuten karameliseren. Verdeel de gekarameliseerde stukjes noot over de appeltaartjes en bak nog eens 15 – 20 minuten op 175 °C.
![mini appeltaartjes met pecannoten en anijs](https://www.cookiecottage.nl/wp-content/uploads/2015/02/appel-pecan-tartelettes6.jpg)
Jouw tips voor appeltaart?
Heb jij nog lekkere appeltaarttips? Aangezien appeltaart niet in mijn standaard taartrepertoire zit, ben ik heel benieuwd naar jullie baktips en varianten. Wat moet ik zeker een keer geprobeerd hebben? Laat je tips vooral hieronder achter in de comments.
Wat origineel om de kaneel te vervangen door anijs. Dat heb ik nog niet eerder geproefd, maar het lijkt me wel smakelijk! Even als de voorgebakken appel. Ik ga het recept zeker opslaan.
Wat een ontzettend leuk idee om mini appeltaartjes te bakken. Is weer eens wat anders dan een los stukje taart!
Een recept die ik zeker eens ga proberen!