Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, dit dessert is niet het meest sexy of stijlvolle dessert dat ik ooit gemaakt heb. Foto’s maken bij regenachtig daglicht van een toetje dat haar vrolijke kleur in de oven heeft achtergelaten, helpt misschien ook niet mee om je ervan te overtuigen dat dit gerecht meer dan de moeite waard is als je van comfortfood houdt waar je weinig voor hoeft te doen.
Arroz con leche, Kheer, rice pudding of rijstebrij?
Welke benaming heeft jouw voorkeur? Op alle continenten is rijstpudding namelijk een gerecht dat al eeuwenlang wordt gegeten. Het de regionale kruiden, specerijen, noten en fruit die er in elk werelddeel een eigen smaak aan geven. Het Spaanse Arroz con Leche met vanille wordt in Zuid-Amerikaanse landen bijvoorbeeld veel gegeten met rozijnen, vanille, kaneel en citroenrasp. In India noemen ze rijstpudding Kheer en combineren ze het vaak met rozijnen, kardemom, kaneel, amandel, pistachenoten, saffraan en rozenwater veel terugkomen. De Nederlandse benaming rijstebrij staat me eerlijk gezegd een beetje tegen. Sterker nog als iemand me vraagt of ik een bordje rijstebrij wil, dan zou ik daar persoonlijk de rillingen van krijgen. En eigenlijk is dat zo onterecht, want je kunt het net zo saai of sexy maken als je maar wilt.
![Ingrediënten rijstpudding](https://www.cookiecottage.nl/wp-content/uploads/2015/02/rijstpudding-ingredienten.jpg)
Hoe maak je rijstpudding?
In de basis zijn er twee manieren waarop je rijstpudding kunt maken. Volgens de snelle methode in een pannetje op het vuur of lekker langzaam in de oven. Voordeel van de laatste methode is dat je er nauwelijk naar om hoeft te kijken. Je zet de oven aan, doet alle ingrediënten voor de rijstpudding in een schaal, roert alles goed door en zet het dan ruim twee uur weg in de oven. Ondertussen maak je het eten klaar, of werk je je e-mail bij terwijl je (lang) wacht op een hartverwarmend ontbijt.
Baked rice pudding
In Engeland wordt rijstpudding vaak volgens de ‘ovenmethode’ gemaakt. Maak je een klassieke versie dan gebruik je melk, suiker en eventueel vanille, kaneel, nootmuskaat of jam. Dit recept is er niet een die het eerst in je opkom als ik denk aan een dessert. Het is de baked rice pudding uit de klassiekers van Paul Hollywood die me inspireerde om mijn onderstaande rijstpudding te maken met aardbeien, vanille en kardemom. Hoewel dit gerecht vaak warm word gegeten, werkt het ook goed als koud dessert.
![Rijstpudding met kokosmelk en vanille](https://www.cookiecottage.nl/wp-content/uploads/2015/02/rijstpudding4.jpg)
Lactosevrije pudding
Volg je mijn blog dan weet je dat ik het merendeel van mijn recepten zonder melk maak. Niet eens vanwege de lactose (melksuiker) waar veel mensen gevoelig voor zijn, maar vanwege de caseïne (melkeiwit) in melkproducten waar mijn lief slecht op reageert. Om die reden hebben we hier thuis ongeveer het hele gamma aan alternatieve melkdranken al geprobeerd. Konden we voorheen alleen in de natuurwinkel terecht, tegenwoordig heb je in de supermarkt (met een beetje geluk) een heel arsenaal aan alternatieve producten voor melk.
![rijstpudding uit de oven](https://www.cookiecottage.nl/wp-content/uploads/2015/02/rijstpudding1b.jpg)
Het voordeel van al die verschillende alternatieven is de smaak. De keuze welke melk je moet nemen, kun je daardoor af laten hangen van het gerecht dat je maakt. Waar je van melk gewend bent dat het een redelijk neutrale smaak heeft, hebben notenmelk, rijstmelk, havermelk en sojamelk dat niet. Het beste is in dit geval om het type melk af te stemmen op je gerecht. Zo eten wij ontbijtgranen het liefst met een notenmelk of havermelk, maak ik gebak en sauzen meestal met ongezoete sojamelk of rijstmelk en drinkt Little T. elke dag een bekertje rijst- of amandelmelk voor het slapen gaan.
Kokos rijstmelk
Wanneer je kokosmelk gebruikt, moet je even goed bedenken welke ingrediënten nog meer gaat gebruiken, want kokos daar moet je van houden. Ik gebruikte de kokosmelk van Dream en voegde er aardbeien, vanille uit een peul en fijngemalen kardemom aan toe en maakte er zo een troostend en licht spicy gerecht van. Maura van Yellow Lemontree laat zien hoe je dit gerecht kunt maken volgens de ‘snelle methode’ echter voegde zij er na het koken appels, amandelen en vanille aan toe.
Welke smaken lijken jouw lekker in of op een rijstpudding?
Rijstpudding met aardbeien, vanille en kardemom
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
- 50 gram dessertrijst
- 500 ml kokosmelk (Coconut Dream)
- 50 gram suiker
- 1 vanillepeul
- 1/2 tl fijngemalen kardemom
- 100 gram aardbeien (bevroren)
- Extra nodig: ovenbestendige schaal of puddingvorm van ong. 1 liter inhoud
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 150 °C.
- Doe de rijst in de schaal. Schud het pak kokosmelk goed door en schenk 500 ml bij de rijst.
- Snijd de vanillepeul doormidden, schraap de zaadjes eruit met een mes en voeg samen met de peulen, de kardemom en suiker toe aan de rijst. Roer alles goed door elkaar.
- Snijd de aardbeien doormidden en voeg toe aan de rijst met melk.
- Zet de schaal in de oven en bak 2,5 uur op 150 °C totdat de bovenkant een gekleurd bruin velletje heeft gekregen..
Liever een witte rijstpudding?
Serveer je toch liever een witte rijstpudding? Laat de aardbeien dan weg tijdens het bakken en serveer ze later bij de warme gebakken pudding.
Ik dacht vroeger altijd dat ik niet van rijstpudding hield, maar sinds ik ook havermout als ontbijt eet denk ik dat ik dit ook vast wel lekker zal vinden. Het moet wel erg lang in de oven trouwens, dus dit wordt een zondagmiddag recept!
Het moet inderdaad lang in de oven. Voor een snelle variant zou je de rijst eventueel kunnen koken. De aardbeitjes niet meekoken, maar vers bovenop serveren :-)
Dit gemaakt. Was niet echt lekker. Moet er geen suiker bij?
Oh noo! Ik zie dat de suiker in het recept inderdaad niet vermeld stond. Stom!
Sorry daarvoor. Met suiker erin worden de andere smaken ook wat meer naar boven gehaald. Ik heb het direct aangepast.