Blij met het aanhoudende zomerweer, besloten we vorig weekend op de fiets te stappen en een rondje te fietsen door de Utrechtse natuur. Hetzelfde weekend waarover ik vertelde in mijn bericht over vlierbessenjam. Op zondag plukte ik vlierbessen om jam van te maken, maar op zaterdag leidde ons rondje fietsen naar De Moestuin Maarschalkerweerd waar we genieten van een lunch in de buitenlucht terwijl Little T. lekker in het gras speelt.
Chutney van rode bieten
Van het menu selecteer ik het broodje met (zachte) geitenkaas en rode bietenchutney. Door de zachte neutrale smaak van de geitenkaas kon ik in de chutney de zoetigheid van de rode bietjes goed proeven. Niet te overheersend, niet te zoet en niet te kruidig.

Groentes & Fruit
Chutneys maken vind ik sowieso een interessante bezigheid vanwege de rijke smaken die je ermee kunt creëren. Maar het is ook heel handig bij een overschot aan fruit of groentes uit je moestuin. Er zijn heel veel soorten groente en fruit waarmee je chutney kunt maken, maar de meest gebruikte ingrediënten zijn toch wel: tomaat, ui, mango, ananas, courgette, rode bietjes, perzik, peer, pruimen en appel. Het is maar net wat je lekker vindt. Het leuke is dat je door een beetje met kruiden te spelen, makkelijk je eigen smaak aan kunt geven. Op mijn Pinterestbord Jam & chutney vind je meer ideeën voor combinaties.
Zoet & zuur – lekker met kaas
Maar even terug naar de bietenchutney. Soms proef je dus iets waarvan je weet dat je dit nog een keer wilt eten. In de winkel vind je dit niet, dus moet ik het zelf maken. Na de lunch wandel ik nog even door de moestuinwinkel en zoek de belangrijkste ingrediënten bij elkaar. Thuis ben ik meteen aan de slag gegaan met het onderstaande recept. De cranberry’s in het recept geven het misschien een wat winters idee, maar dat is het leuke van zelf maken. Je kunt ze ook weg laten en zelf iets anders toevoegen als je het minder zoet wilt hebben. Maar omdat ik de zoet/zuur combinatie zo wel lekker vind, houd ik ze erin. Eet de chutney vooral in combinatie met een oude kaas als je dat kunt eten. Maar anders lekker met een vegan roomkaas en heerlijk op een mooi stuk vlees of een broodje pâté.

Rode bietenchutney
Equipment
- 2 gesteriliseerde jampotjes
- (braad)pan met dikke bodem
Ingrediënten
- 500 gram rode bieten
- 150 gram rode uien
- 300 gram cranberry’s vers of bevroren
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 100 ml rode wijnazijn
- 2 tenen knoflook
- 4 kardamompeulen
- 1 kaneelstokje
- 1/8 tl cayennepeper
- 1/8 tl gemberpoeder
Instructies
- Steriliseer de jampotten als dit je dit nog niet gedaan hebt.
- Verwijder de onderkant van de bietjes en schil de buitenkant. Snijd de bieten daarna in kleine vierkante blokjes en doe die in de pan. Maak de uien schoon en snijd daarna in ringen of reepjes (niet kleiner) en doe ook in de pan.
- Doe de rest van de ingrediënten bij de bieten en uien in de pan en roer even goed door elkaar. Zet het vuur aan en breng het geheel tegen de kook aan. Zodra het mengsel begint te koken draai je het vuur terug naar een laag vuur. Laat ongeveer drie kwartier zacht pruttelen en roer het regelmatig door.
- Zodra de chutney een glimmende jamachtige structuur krijgt, is het klaar. Verwijder de knoflook, kaneel en kardamom en schep de chutney (nog heet) in de schone potten. Draai een deksel op de potten en zet ongeveer 5 minuten ondersteboven om vacuüm te laten trekken. Daarna kun je de chutney ongeveer een jaar bewaren.