Bladerend in één van mijn moeders oude Engelse vintage kookboeken vond ik onlangs een recept voor coconut kisses. Anderhalf jaar geleden schreef ik eens een over cherry chocolate chip kisses. Waarom ik ze daarna zelf nooit gemaakt heb, is me een raadsel. Een simpel maar gezellig éénhapskoekje, waartegen zelfs een lijnende lekkerbek geen nee kan zeggen, tenzij je niet van kokos houdt!
![]() |
Ingrediënten mengen |
Roze kusjes voor valentijn
Het recept dat ik vond is super simpel en snel. Vier ingrediënten, 5 minuten voorbereiden, 10 minuten bakken en that’s it. In het kader van Valentijnsdag heb ik mijn kokoskoekjes roze gemaakt. Een liefdevolle kus is mooi zoet roze of rood, daarom voegde ik aan mijn recept een beetje rode kleurstof (van Americolor) toe.
![]() |
Coconut kisses op een bakblik |
Testpanel
Uiteraard heb ik de kisses eerst even voorgelegd aan het testpanel, beter bekend als mijn collega’s. De enige reden dat ik niet met een lege koektrommel naar huis ben gegaan is omdat deze op een nogal opvallende plek op mijn bureau stond, waar het voor iedereen zichtbaar was als iemand er één kwam opsnoepen. Collega’s vonden de koekjes ‘lekker’ zoet. Ze namen er één om te proeven en een tweede voor de smaak. Dat ze wilden weten hoe ik ze heb gemaakt, was voor mij een teken dat het recept is geslaagd.
Structuur & smaak
De structuur en smaak hebben iets weg van een kokosmakroon. Van buiten hebben ze een beetje een lichte crunchy bite, maar hap je erin dan zijn ze zacht. Dat is ook niet zo gek als je de ingrediënten van beide recepten bestudeert. Het belangrijkste verschil met een kokosmakroon is dat er eiwit wordt gebruikt in plaats van condensed milk. Dat verbaasde mij omdat ik vanwege de lichtbruine kleur dacht dat er bloem wordt gebruikt bij het maken van kokosmakronen. Nu ik weet dat het met eiwitten wordt gemaakt, is het me opeens duidelijk.
![]() |
Kokoskoekjes met melk |
Roze kokoskoekjes {Coconut Valentine Kisses}
(recept voor 18 kokoskoekjes)
Ingrediënten
- 120 gram geraspte kokos
- 125 ml gecondenseerde melk
- een snufje zout
- een paar druppels rode of roze kleurstof (bijv. American red van Americolor)
- witte chocolate chips ter versieren (een stukje chocolade of bijv. een amandelnootje kan ook)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Doe de kokos met een snufje zout in de kom en meng er beetje bij beetje de gecondenseerde melk doorheen.
- Voeg een druppel kleurstof toe en mix totdat alles is gekleurd.
- Schep met een theelepel kleine hoopjes kokos en probeer er tussen je handen een balletje van te maken. Het kleeft ontzettend dus dit valt niet mee. Leg de balletjes op een bakblik met bakpapier, druk de chocolate chips (of iets anders) er in het midden in en schuif het bakblik in de voorverwarmde oven.
- Bak 10 minuten op 175 °C.
Dat ziet er heerlijk uit. Wat leuk dat je vintage kookboeken hebt, ik ben nog steeds op zoek naar dat soort boeken :) Leuk om rommelmarkten af te struinen enzo. Anyway, ik ga ze proberen te maken!
Leuk! Bij de kringloop kom je ze soms ook wel tegen #vintage kookboeken, maar spreekt me niet altijd aan. De oude boeken van mijn moeder daarentegen… : )
Ze zien er heel lief en lekker uit!
Ik hoef ze alleen niet te maken voor mijn vriend, hij heeft een hekel aan kokos, haha :P
hahaha.. dan kun je deze beter inderdaad niet maken om de relatie in stand te houden ; )