Stel, je hebt nog één peer over op de fruitschaal en in de tuin staat een pot met net geplante kruiden. In de groentela een half zakje sla en op de plank daarboven nog een brokje geitenkaas én…. je bent alleen thuis! Dan maak je natuurlijk een uitgebreide voortreffelijke lunchsalade met peer en geitenkaas. Helemaal voor jou alleen!
Lunchgerecht of voorgerecht?
Salades zijn één van mijn favoriete lunches. Voordeel van salades voor mij is dat ik ze meestal op mijn werk eet en daardoor geen rekening hoef te houden met de caseïne-intolerantie van mr. Pi. Op die manier kom ik toch aan mijn kaasquote en hebben we er allebei ‘plezier’ van. Voor deze salade met peer en geitenkaas gebruikte ik een goede rijde peer. De aardse smaak combineert heel goed met de frisse sla, de honingzoete geitenkaas en de licht gebrande smaak van de amandelen. Een frisse salade om als lunch of voorgerecht te eten.
Verse kruiden uit de achtertuin
Wout, de bloemenman bij mij in de wijk had laatst precies één tree met zes kruidenplantjes staan. Van elk soort één. In mijn tuin heb ik al jaren een grote rozemarijnstruik, bieslook, munt en bij afwisseling verschillende kruiden die steevast de winter niet overleven, dus nam ik ze allemaal maar mee. Of het zo aan het einde van de zomer heel slim is weet ik niet, maar in ieder geval heb ik er nu twee soorten munt bij, oregano, salie, tijm en basilicum.
Voor deze salade vond ik het natuurlijk prachtig dat ik alleen even de tuin in hoefde te lopen om daarna mijn salade te kunnen decoreren. Je eigen plantjes in de tuin of op je balkon heeft ook als voordeel dat je niet na een paar dagen zit met een half verlept bosje kruiden.
Foodblogevent
Voor het foodblogevent van augustus heeft juli-winnnaar Lekker Happen dit keer het thema bepaald. Fruit up your life. Mijn recept voor fruitige geitenkaas salade met peer dien ik in voor deze maandelijkse foodblogger contest.
Salade met peer en geitenkaas
(recept voor 1 persoon)
Ingrediënten
- 1 volle hand gemengde jonge bladsla (ong. 40 gram – evt. ook met rucola)
- 1 peer (goed rijp) in schijfjes gesneden
- 50 gram zachte geitenkaas in kleine stukjes (Bettine Blanc evt. met honingsmaak)
- 1 eetlepel geroosterd amandelschaafsel
- 1 theelepel vol met verse oreganoblaadjes
- 1 theelepel honing
Bereiding
- Rooster de amandelen in een koekenpan op een laag tot gemiddeld vuur tot ze lichtbruin kleuren en leg ze daarna op een bord om te voorkomen dat ze verder (zwart) kleuren in de pan.
- Pak een bord of schaal en verdeel daarop achtereenvolgens de slablaadjes, peerschijfjes, brokjes geitenkaas, afgekoelde amandelschaafsel en oreganoblaadjes. Verdeel de honing over het geheel en je lunch is klaar!