Als ik aan een high tea denk, dan denk ik automatisch aan scones. Nou ja en aan taart, sandwiches, quiches en andere zoete en hartige kleine hapjes. Bij voorkeur uitgestald op een gezellig volgepropte etagère zodat je alles goed kunt zien en van alles wat kunt proeven zonder overdadig veel te eten. Maar sowieso moeten er scones bij op tafel staan.
Scones voor de lunch
Inmiddels heb ik ontdekt dat ik scones ook op andere momenten heel erg lekker vind. ’s Ochtends bij de thee, of als lunch met een plakje cheddar kaas zoals bij de grapefruit scones. Laatst maakte ik ze daarom vlak voor de lunch en probeerde daarbij iets nieuws. Ik maakte het recept met in melk getrokken zwarte thee. In de foodybox van een pr-bureau kreeg ik laatst namelijk twee nieuwe smaakjes thee van Simon Lévelt toegestuurd: spicy cacao en een zakje thé en Provence.
Thé en Provence
Deze laatste thee is een biologische zwarte thee uit Zuid-India met prachtige blauwe blaadjes van korenbloemen en knalroze gedroogde stukjes framboos. Jammer genoeg heb ik de thee óf niet lang genoeg laten trekken óf verkeerd gedoseerd in mijn thee-ei want de smaak vond ik erg slap voor een zwarte thee. Nu houd ik meestal niet zo van zwarte thee omdat het gauw wat bitter smaakt, maar te flauw is ook niet goed. Maar natuurlijk geef ik het niet na één keer op. Want in mijn hoofd staat al vast dat ik scones wil maken met deze thee.

Scones met thee
De volgende dag breng ik daarom een pannetje ongezoete sojamelk aan de kook, doe daar een flinke eetlepel van de thee bij en laat het trekken terwijl de melk langzaam afkoelt. Na een half uurtje stop ik mijn neus boven het pannetje en ruik tot mijn verbazing een veel betere geur dan ik had verwacht, ik neem er een theelepeltje van, denk de melk er een beetje bij weg en merk dat de smaken nu veel beter zijn ontwikkeld dan de dag ervoor. Nu ga ik er definitief de scones mee maken.
Earl grey
Ook eenmaal gebakken, proef je de zachte bloemige smaak nog steeds heel goed. Niet te subtiel en ook niet overheersend maar precies goed. Heb je deze thee niet in huis, probeer het dan eens met een andere smaak zwarte thee, bijvoorbeeld earl grey zoals ik dat deed bij deze earl grey tulband.
Driehoekjes
Deze keer doe ik het trouwens nog een beetje anders. Ik maak niet de traditionele ronde scones zoals je die veel ziet, maar maak er driehoekjes van. Dat gaat heel makkelijk als je eerst een ronde plak maakt van het deeg en die daarna in evenredige parten snijd. Zo ziet het er net iets anders uit en aan de smaak doet het niks af.
Scones met zwarte thee
Ingrediënten
- 1 el poedersuiker
- 300 gram bloem + extra voor je werkblad
- 3 tl bakpoeder
- snuf zout
- 250 ml ongezoete sojamelk (Alpro)
- 1 el Thé en Provence van Simon Lévelt (of een andere zwarte thee)
- 30 gram kokosvet (zonder kokosgeur/smaak)
Extra nodig: theezeefje
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C. En bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Breng 250 ml ongezoete sojamelk aan de kook, doe er de thee bij en zet het vuur uit. Laat de thee trekken totdat de melk helemaal is afgekoeld. Giet de melk daarna door een theezeef in een kom en filter de theeblaadjes eruit.
- Zeef de poedersuiker boven een kom en voeg bloem, bakpoeder en zout toe. Roer even door elkaar en voeg dan kokosvet en melk toe.
- Kneed snel en luchtig tot een gladde massa. Bestrooi je werkblad met bloem en druk daarop het deeg plat tot een ronde plak van ongeveer 3 cm dik. Snijd in acht gelijke parten, leg ze op de bakplaat en bestrijk met water.
- Bak 8 tot 10 minuten tot de scones goudbruin zijn gekleurd.
- Serveer met jam en clotted cream, boter en maple syrup of met een heerlijke pittige cheddar.
Disclaimer: de thee van dit artikel is gesponsord. Voor het noemen van de thee, mijn mening of het gebruiken van de thee in dit recept krijg ik geen vergoeding. Het recept is mijn eigen creatie.