Vlierbloesemsiroop maken in de moestuin

3.9K

Hello there! Het was even stil hier door mijn bezoekje aan Food Blogger Connect in Londen. Vol van woorden, eten, inspiratie, mensen, tips en lezingen eindigde ik mijn tripje bij mijn zus net buiten Londen. Daar genoot ik van een beetje extra slaap, een heerlijk fruitontbijt en een laatste restje zon om daarna terug huiswaarts te keren naar mijn mannen. Uiteraard wil ik jullie alles vertellen over alle proeverijen, tips en trucs, maar niet voordat ik jullie heb verteld over gezellig middag in de moestuin van Marleen, waar we vlierbloesemsiroop hebben gemaakt. 

Eten uit de Volkstuin

Marleen blogt over haar volkstuin en plaatst daarbij prachtige foto’s van alle eigen gekweekte groentes, kruiden en fruit. Zij bakt zelden, maar kookt des te vaker met de ingrediënten uit haar tuin. Met de opkomende bloei van de vlier leek het haar een goed idee om samen met andere bloggers vlierbloesemsiroop en -champagne te maken bij haar op de moestuin. Een gezellige middag met foodbloggers: Door, Martine en Cécile . Het weer was pet, maar in het cottage-achtige tuinhuisje van Marleen stonden we heerlijk droog. Af en toe leek het meer een kippenhok met dat gekakel van ons, maar ja wat wil je met vijf vrouwen in een klein huisje die over (bijna) niets anders kunnen praten dan eten. Voor de gelegenheid bracht ik een versgebakken kersen clafoutis mee en dronken we muntthee uit de moestuin.

Stap-voor-stap vlierbloesemsiroop maken

Het maken van vlierbloesemsiroop begint met het laten trekken van een aantal schermen vlierbloesem in een pan met water. Heeft het eenmaal een nacht tot 24 uur staan trekken dan is de siroop heel snel gemaakt. Behalve als je dat samen met een stel kakelende kippen met camera’s doet. Dan gaat het vooral over eten, proeven, bloggen en foto’s maken. Hieronder zie je in foto’s een korte versie van het stappenplan. Nu nog het recept.

Vlierbloesemsiroop

Per liter water/siroop

  • 12 schermen (bloemen) van de vlier
  • 1 liter water
  • 500 gram suiker
  • 1/2 theelepel citroenzuur

Extra nodig: theedoek of kaasdoek, zeef, trechter, 1 gesteriliseerde fles van 1 á 1,5 liter.

  1. Pluk zoveel bloemenschermen van de vlier als je nodig hebt om siroop te maken. Het aantal bloemen komt niet heel nauw. Iets meer of minder is ook niet erg.
  2. Spreid de vlierbloesem thuis even uit om potentiële beestjes te laten ontsnappen en verwijder daarna de groene steeltjes.
  3. Vul een pan met water en doe de bloemen erbij. Dek af met een doek of deksel zodat er geen beestjes bij kunnen en laat een dag zo staan.
  4. Doe een zeef op een pan, leg daarin een theedoek en giet de pan met de vlierbloesem erin leeg. Laat goed uitlekken en wring de theedoek uit (met de bloemen erin).
  5. Meng het water met suiker en citroenzuur en breng aan de kook om de suiker goed op te lossen. Laat goed afkoelen en schenk daarna via een trechter over in gesteriliseerde flessen.

Door het citroenzuur toe te voegen, blijft de siroop ongeveer een jaar lang houdbaar.

Vlierbloesemsiroop maken: stap-voor-stap recept

Vlierbloesem champagne

Na een dag laten trekken, verwijder je de schermen en kook je het water met een redelijke hoeveelheid suiker. Daarna voeg je er een beetje citroenzuur aan toe om het langer houdbaar te houden en kun je starten met flessen vullen. Naast de siroop heeft Marleen ook een recept voor vlierbloesemchampagne (naar beneden scrollen in het artikel). Marleen was zo lief om me hiervoor een pan vol met bloemen mee te geven, maar tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik het heb verprutst (sorry Marleen!).

Het is absoluut geen moeilijk recept, maar door de stijgende zomertemperaturen bleken de bloemen en het water geen twee dagen lang goed te blijven buiten de koelkast. Een puntje van aandacht voor de volgende keer. Indien iemand nog ergens een vlierbloesem in bloei weet te staan in Utrecht of omgeving, dan houd ik me aanbevolen.

Vlierbloesemsiroop - zelf maken

Join the Conversation

  1. Haha, kippen met camera’s. Toch goed dat we uiteindelijk de siroop hebben weten te maken! Leuk stukje van een geweldig, gezellige middag en mooie foto’s, Hazel!

  2. dia de boer says:

    Leuke recepten!. Nu heb ik sinds vorig jaar een rode vlier, de sambucco nero, donderrood blad, prachtige roze bloesem, De blaadjes zijn net kant, hij wordt daarom ook wel “Lace”genoemd. Kan ik daar ook jam en sap enz. van maken? Of is deze soort giftig?

    1. Hazel Author says:

      Een rode vlier, dat klinkt mooi! Helaas rijkt mijn plantenkennis niet zo ver. Maar volgens bekende tuinman ‘Rob Verlinden’ zou je de bessen die er vanaf komen kunnen eten. Als dat inderdaad het geval is, lijkt me dat je daar ook prima jam, sap, siroop, etc. van kunt maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close