Heb jij op druilerige dagen ook zo’n zin in comfort food? Troostrijk eten dat in een wip op tafel staat? Naar buiten starend, bedenk ik wat er vanavond op tafel moet komen, ik heb nog geen idee! Op de planning staat chipotle bulgur met kabeljauw, tomaat en koriander. Daarvoor moet ik eigenlijk alvast in actie komen zodat de tomaatjes die ik in de oven ga roosteren de tijd krijgen om te roosteren.
Hong Kong
Misschien ga ik vanavond liever voor het restje van gisteren en kijk ik daarna de herhaling van ‘Wie is de Mol‘. Waar ik vooral van geniet zijn de sfeerimpressies van het land waarin het programma wordt opgenomen. Dit jaar speelt de actie van het mollenspel zich af tegen de kosmopolitische achtergrond van Hong Kong. 6 jaar geleden was ik daar ook voor 1 dag. Slechts één dag, maar genoeg om een indruk te krijgen hoe luxe merken oogverblindend afsteken tegen de verborgen steegjes waarin straatkatten krioelen langs groezelige marktkraampjes. Ik zou er heel wat voor over hebben om er nog eens een paar dagen te verblijven.
Hollandse pot
‘Tweet, tweet’ het geluid op mijn mobiel brengt me weer terug naar mijn huiskamer, achter de computer. Fijn! Even in een paar seconden op en neer naar Hong Kong, nu terug bij het onderwerp avondeten. In navolging op mijn vorige post met een recept voor sweet chili stamppot, blijf ik nog even hangen in het Hollandse pot thema met een exotisch randje. Het wordt een: fruitige zuurkoolschotel uit de oven. Warm en winters comfort food. Na het voorbereiden een half uurtje in de oven schuiten, in de tussentijd alles even opruimen of gezellig borrelen en als de pieper gaat.. Aan Tafel!
Fruitige zuurkoolschotel met gehakt en kerrie
(Recept voor 3 á 4 personen)
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappels
- 500 gram gehakt
- 2 el olijfolie
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 knoflookteen gesnipperd of geperst
- 2 el kerriepoeder
- 100 ml (soja) kookroom
- 1 ei
- 2 handjes gedroogde cranberry’s
- 500 gram zuurkool (uitgelekt)
- 1 zoetzure appel in blokjes
- 200 – 250 ml mangosap (Maaza)
- Zout & peper naar smaak
- Optioneel: geraspte kaas om te gratineren (bijv. lactosevrij van Wilmersburger)
Extra nodig: Ovenschaal van 30 x 20 cm minimaal 5 cm diep
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de aardappels, doe ze in een pan en zet ze net onder water. Kook de aardappels met een snufje zout in ongeveer 20 minuten gaar.
- Laat de cranberry’s 10-15 minuten wellen in heet gekookt water.
- Verhit een pan met 2 el olijfolie en fruit daarin de sjalot. Rul het gehakt en bak de knoflook mee.
- Kluts het ei en voeg er de kerriepoeder, kookroom en peper en zout naar smaak aan toe. Roer dit door het gehaktmengsel en laat 1 a 2 minuten pruttelen. Giet de cranberry’s af en schep ze ook door het gehaktmengsel.
- Giet de aardappels af en laat de zuurkool uitlekken. Stamp dan de aardappels fijn met 200 ml mangosap en een klein beetje zout. Is het nog niet smeuig genoeg, voeg dan beetje bij beetje wat extra mangosap toe.
- Verdeel het gehaktmengsel over de ovenschotel en verdeel er de uitgelekte zuurkool overheen. Schil en snijd de appel in blokjes en verdeel die over de zuurkool.
- Schep de stamppot bovenop de ovenschotel en verdeel zodat alles is bedekt met een laag aardappelpuree. Maak daar met een vork een ruitpatroon in of bestrooi met geraspte kaas.
- Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en bak 30 – 35 minuten.
- Opruimen … borrelen.. Trrriiiiinnnnggg!
Als ik al zuurkool eet, dan eet ik het meestal op een vergelijkbare manier, in een ovenschotel, maar dan zonder appel of mango en mét ananas. Hoe eet jij meestal je zuurkool? Tips of ideeën voor mij?
Dit gerecht ziet er lekker uit! Vraag: denk je dat vegagehakt ook zal werken? Ik ben namelijk vegetariër.
Je maakt trouwens prachtige foto’s.
Liefs!
Dankjewel! Lief dat je dat zegt!
Vegagehakt lijkt me geen enkel probleem. Heel af en toe gebruik ik dat zelf ook voor de afwisseling.